Osa 33: Koeaika

31.7.2011 6:00

Harju asetteli kyljykset ja maissivartaat teräsritilälle ja sipaisi valmistamaansa marinadia niiden pintaan. Hän suoristi selkänsä, otti askeleen taakse ja pyyhkäisi paidanhihalla silmiään. Grillistä nouseva lämpö väreili ilmassa ja teki syksyisestä maisemasta kuulaamman kuin mitä se tosiasiassa oli. Oli syyskuu ja Harju oli koeajalla.
Tiina oli lopulta heltynyt, ja Harju oli saanut muuttaa Tiinan ja kaksospoikien rivitaloasuntoon erinäisten ehtojen täytyttyä. Mutta vain koeajalle. Harjun oli pitänyt tehdä Tiinalle vähintään samansuuruinen selvitys kuin työnantajalleen Keskusrikospoliisille. Aivan erityisen selityksen Tiina oli vaatinut punatukkaisesta naisesta.
Harju oli törmännyt Tiinaan ja poikiin Särkänniemen huvipuistossa ollessaan tappajanaisen perässä ja Tiina oli nähnyt tilanteen omalla tavallaan. Harju oli vakuuttanut, että punatukkainen nainen oli työtä ja ennen kaikkea historiaa.
Tosin eilinen vierailu Hämeenlinnan naisvankilassa oli saanut Harjun epäilemään muutakin. Vankilaan murhista tuomittu nainen oli itse vihjaillut, että kaksosia oli vaikea erottaa toisistaan. Tämä tapahtui, kun Harju oli näyttänyt kuvaa, jossa aiemmin oikeakätinen nainen yllättäen kirjoitti vasemmalla kädellään.
Oli miten oli, Harju ajatteli, nyt ollaan tässä ja kaikki on hyvin.
Harjun hyllytys poliisista oli sekin päättynyt kuukausi sitten. Pispalaan vienyt murhaketju oli ratkennut ja samalla olivat selvinneet Harjun hyllyttämiseen johtaneet väärinkäsitykset.
Harju käänsi ensin kyljykset, sitten maissit. Hän katseli kuinka kaksoset pystyttivät krokettiportteja. Tiina luki naistenlehteä puutarhatuolissa paksussa ruskeassa villatakissaan ja näytti Harjun silmissä lumoavammalta kuin koskaan. Harju huokaisi puhtaasta onnesta, antoi katseensa lipua rinnettä alas tielle ja oli varma, että näki näkyjä. Grillihaarukka lipesi Harjun kädestä ja hän kompastui grillinjalkaan ottaessaan kaksi askelta tien suuntaan.
Musta auto ei ollut tällä kertaa Audi TT, vaan pieni ja urheilullinen Mercedes-Benz. Ratissa istui punahiuksinen nainen, joka katsoi suoraan häneen. Harju vaistosi, että hänen selkänsä takana Tiina oli laskenut naistenlehden syliinsä ja katsoi samaan suuntaan kuin hän. Punatukkainen nainen suipisti huuliaan ja lähetti lentosuukon Harjulle. Tuhat ajatusta räjähti valloilleen Harjun mielessä, mutta hän toisteli itselleen vain yhtä: hän oli koeajalla.
Auto lähti liikkeelle, kääntyi kulmasta ja oli poissa.