Elokuva

Särkymätön kirous

30.12.2016 4:00
Kuva: Kerry Brown
Michael Fassbenderin tähdittämä Assassin’s Creed tarjoaa komeita taistelukohtauksia historiallisissa puitteissa.
Michael Fassbenderin tähdittämä Assassin’s Creed tarjoaa komeita taistelukohtauksia historiallisissa puitteissa.

Assassin’s Creed (Yhdysvallat, 2016).

Ohjaus: Justin Kurzel. Käsikirjoitus: Michael Lesslie, Adam Cooper, Bill Collage perustuen Ubisoftin videopelisarjaan.

Rooleissa: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Michael Kenneth Williams.

Kesto 116 min. K-12.

Esittää Kino 123, Studio 123.

Tänä vuonna videopeleihin perustuvien elokuvien kirouksen piti särkyä. Valitettavasti hyvät yritykset ovat johtaneet suurimuotoisiin pannukakkuihin.

Assassin’s Creed on askel oikeaan suuntaan.

Assassin’s Creed on lähtenyt leikkiin uholla. Kyseessä on itsensä tosissaan ottava tuotos, josta kaikki leikkisyys tuntuu huuhtoutuneen pois.

Videopelisarjasta on otettu perusidea: temppeliherrain ritarikunnan ja assassiinien loppumaton sota, joka on yhtä vanha kuin itse ihminen. Huipputeknologian avulla tietyt ihmiset voivat matkustaa geeniensä kautta menneisyyteen ja kokea esi-isiensä seikkailut paljastaen salaisuudet, jotka ovat kadonneet tuuleen.

Rikoksesta tuomittu Callum Lynch (Michael Fassbender) löytää itsensä voimakkaan organisaation laitoksesta. Salamyhkäiset tahot haluavat hyödyntää Lynchin geneettistä karttaa päästäkseen 1400-luvun Espanjan tapahtumiin.

Myös tuottajana toiminut Fassbender ja Marion Cotillard yhdistävät taas voimansa heitä Macbeth-elokuvassa ohjanneen Justin Kurzelin kanssa. Taiteellisempi visio on tuonut elokuvaan jäykkää tärkeyttä. Muutama komea toimintakohtaus on toteutettu realistisesti. Tapahtumien kaksi eri aikakautta on kuvattu kumpikin hyvin murretuin sävyin.

Assassin’s Creed pyrkii niin kovasti eroon videopelielokuviin yhdistetystä camp-arvosta, että se päätyy toiseen ääripäähän. Kaukana on kepeys, jota suurelta, historiankirjoja uusiksi kirjoittavalta seikkailulta toivoisi.

Ensimmäistä aidosti hyvää videopelielokuvaa saadaan yhä odottaa. Assassin’s Creed on askel oikeaan suuntaan, mutta lopputulos on hieman eloton. |

Timo Alho

KAKSI TÄHTEÄ

Hyvää: Komeita stuntteja ja mielikuvituksellinen idea.

Huonoa: Turhan totinen höpsöksi elokuvaksi.

Erityistä: Assassin’s Creed -pelejä on myyty yhteensä yli 93 miljoonaa kappaletta.