Elokuva

Lappalainen western

20.1.2017 4:00
Kuva: uomo Hutri/Making Movies
Ville Virtasen näyttelemä poliisi selvittelee henkilökohtaisia asioitaan karussa Lapin erämaassa kotimaisessa toiminta-draamassa.
Ville Virtasen näyttelemä poliisi selvittelee henkilökohtaisia asioitaan karussa Lapin erämaassa kotimaisessa toiminta-draamassa.

Armoton maa (Suomi, 2017).

Ohjaus ja käsikirjoitus:

Jussi Hiltunen.

Rooleissa: Ville Virtanen,

Antti Holma, Mikko Neuvonen, Jørgen Langhelle, Outi Mäenpää, Pernilla August, Malin Buska.

Kesto: 90 min. K-16.

Esittää Studio 123, Kino 123.

Vaikutuksen lyhytelokuvillaan tehnyt ohjaaja Jussi Hiltunen on luomassa itselleen hienoa uraa. Hänen elokuvansa ovat olleet rappioromanttisia, ja ne ovat omaksuneet suomalaisuuden nurjan puolen. Hiltusen elokuvien maailmassa — yhteiskunnan laitamilla ja kehäkolmosen ulkopuolella — oman käden oikeudella on yhä paikkansa.

Isien synnit peritään, ja lunastuksilla on korkea hinta.

Lappalaispoliisi Lasse (Ville Virtanen) joutuu vankilaista vapautuneen Jaakon (Antti Holma) ja poikansa Erkin (Mikko Neuvonen) välienselvittelyn keskelle. Taustalla on katkera salaisuus, jonka pienen kylän hiljaisuus on tukahduttanut alleen.

Lasse joutuu selvittelemään kärhämien lisäksi myös omaa menneisyyttään. Juron miehiseen tapaan asioista ei kuitenkaan turhaa jupista, vaan tunteista puhuessa on toisessa kädessä parempi olla kättä pidempää.

Upeat maisemat luovat henkilökohtaiselle kamppailulle eeppiset puitteet. Sanat ovat vähissä mutta sitäkin painavampia. Asiat puidaan katsomalla tiukasti silmiin tai aseen piippua pitkin. Kyseessä on kotimainen, pesunkestävä neo-western.

Armoton maa tuntuu vihdoin ymmärtää, miten suomalaisuus myydään valkokankaalla maailmalle. Kyseessä on korostettu versio todellisuudesta, mutta mitä sitten? Kyse on kuitenkin fiktiosta.

Junttimaisesta perähikiästä tehdään mediaseksikästä aivan samaan tyyliin kuin Amerikan isoserkut ovat tehneet jo vuosikymmeniä. Lapin tunturit ja pikkukylien kadut aukeavat länkkärien tyyliin, ja toteutuksessa on astittavissa scandi noirin sävyjä.

Hyvin suoraviivainen perhedraaman ja rikostarinan yhdistelmä on nähty monesti, mutta suomalaisväritys saa paketin kiinnostavaksi. Vaikuttava näyttelijäjoukko ja tuotantoarvot tekevät elokuvasta tyydyttävän paketin. |

Timo Alho

HHHII

Hyvää: Hyvin toteutettu ja näytelty moderni western Lapin maisemissa.

Huonoa: Käsikirjoitus ei ole kovin omaperäinen.

Erityistä: Pikkurooleissa nähdään ruotsalaiset elokuvatähdet Michael Nyqvist ja Pernilla August.