Elokuva

Lepakkomiestä koko perheelle

10.2.2017 4:00
Kuva: Warner Bros. Pictures
Gotham Cityn puolustaja Batman seikkailee Lego-palikoista kootussa elokuvassa.
Gotham Cityn puolustaja Batman seikkailee Lego-palikoista kootussa elokuvassa.

Lego Batman -elokuva (The Lego Batman Movie, Yhdysvallat, 2017).

Ohjaus: Chris McKay.

Suomenkielisissä äänirooleissa: Carl-Kristian Rundman, Ella Pyhältö, Juha Varis, Vesa Hämes, Antti Lang.

Alkuperäisissä äänirooleissa: Will Arnett, Rosario Dawson, Zach Galifianakis, Ralph Fiennes, Michael Cera.

Kesto 105 minuuttia.

K-7.

Kino 123, Studio 123.

Tanskalainen leluyhtiö on noussut pelkästä muovipalikoiden valmistajasta osaksi nykyajan populaarikulttuuria. Lego-palikoihin on liitetty maailman arvokkaimpia brändejä, videopelejä ja nyt jo toinen kokopitkä elokuva.

Vaikka kyseessä on Batmanin oma seikkailu on se myös selkeästi jatkoa kolmen vuoden takaiselle Lego Elokuvalle. Tässä maailmassa hahmot tiedostavat kaiken palikkamaisuuden. Kokoaminen ja hauskanpito on tärkeää.

Batman viettää yönsä arkkivihollistensa perässä. Kyseessä on tuttu tanssi, jossa jokaisella on roolinsa. Tunteensa loukannut Jokeri päättää kuitenkin ravistella asetelmaa. Batmanin omaa elämää sekoittaa ottopoika Robinin kasvattaminen. Lopulta yksinäisen ja mököttävän sankarin on opittava luottamaan yhteistyön voimaan.

Parasta elokuvassa on sen yleinen sävy, joka tekee siitä aidosti koko perheen elokuvan. Viimeisen vuosikymmenen ja risat Lepakkomies on kuvattu yhä aikuisemmissa sävyissä. Totinen ja kärsivä hahmo ei ole ollut kovin lapsiystävällinen. Silti yön ritaria vihaavaa tenavaa on mahdoton löytää. Lego Batman täyttää suurta ja tärkeää aukkoa hahmon ystäville.

Varttuneille faneille on roppakaupalla pikku pullanmuruja. Edellisiin lepakkoelokuviin viitataan usein. Menneille epäonnistumisille osataan nauraa. Tapahtumien absurdi luonne ei jää ilman kommentointia.

Tarina kulkee huimaa vauhtia tarjoillen jatkuvia vitsejä. Juoni rönsyilee ja pursuaa mahtipontisessa finaalissa jo liitoksistaan. Hahmoja riittää kaikista tutuimmista todellisiin kummallisuuksiin. Mukana on myös vierailijoita muista maailmoista.

Leikkipalikoiden ja suuren sarjakuvatalon lippulaivahahmon yhteensulauttaminen voi tuntua kyyniseltä bisnekseltä, mutta lopputuloksesta on vaikea olla pitämättä. Animaatioelokuva kuitenkin toimii. Sen tekijät ovat populaarikulttuurin kyllästämää sukupolvea. Nämä osaavat rakentaa intertekstuaalisuuden varaan kokonaisen elokuvan, ilman että lopputulos vaikuttaisi vain faneille suunnatulta vedätykseltä. |

Timo Alho

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Hauska ja aidosti oivaltava seikkailu joka sopii kaikenikäsille Batman-faneille.

Huonoa:

Erityistä: Ohjaaja Chris McKay on aiemmin tehnyt populaarikulttuurille naureskelevaa Robot Chicken -animaatiosarjaa.