Elokuva

Nurjan puolen kasvukertomus

11.2.2017 4:00
Kuva: David Bornfriend
Little (Alex Hibbert) kohtaa monenlaisia vaikeuksia matkalla aikuisuuteen ja omaa identiteettiään.
Little (Alex Hibbert) kohtaa monenlaisia vaikeuksia matkalla aikuisuuteen ja omaa identiteettiään.

Moonlight (Yhdysvallat, 2017)

Ohjaus: Barry Jenkins.

Rooleissa: Trevante Rhodes, Ashton Sanders, Naomie Harris, André Holland, Mahershala Ali, Janelle Monáe, Alex Hibbert, Jharrel Jerome.

Kesto 111 minuuttia.

K-12.

Studio 123.

Amerikkalaisen elokuvan palkintokaudella putkahtelee Suomenkin elokuvateattereihin pienempiä elokuvahelmiä. Ehdokasmäärien pinoutuminen on tehokas markkinointiväline elokuvalle, jolla ei ole isoja mainosbudjetteja.

Moonlight on tämän vuoden indie-lemmikki. Kyseessä on ajankohtainen kasvukertomus, joka kertoo ajatonta tarinaa itsensä löytämisestä. Voimakasta draamaa löytyy vastoinkäymisistä.

Tarina on levittäytyy romaanin tavoin pitkälle aikavälille. Se on jaettu kolmeen osaan, joissa kerrotaan yhtä tärkeää lukua päähenkilön elämästä. Miamin esikaupunkialueella varttuvaa nuorukaista näyttelevät eri-ikäisinä loistavasti Trevante Rhodes, Ashton Sanders ja Alex Hibbert. Jokaisessa elämän vaiheessa tätä kutsutaan eri nimellä: Little, Chiron ja Black.

Ohjaaja Barry Jenkins keskittyy yksityiskohtiin. Vaikka matka on pitkä, ei turhaa kiirehtimistä ole havaittavissa. Kuvaaja James Laxton lähestyy kohteita samalla dokumenttimaisesti ja ajatuksella valaistuna. Näissä puitteissa näyttelijöiden on helppo antaa hahmojensa hengittää. Seksuaalisuuden ja väkivallan pyörteissä hahmoista jää jäljelle suorastaan intiimin paljas ilmentymä.

Moonlightin vahvuus löytyy henkilöitä läpileikkaavasta kerronnasta. Tarina ei jää vieraaksi, vaikka päähenkilön saappaisiin ei pysty suoraan astumaankaan. Floridan laitakaupungin eloon ja homoseksuaalina mustana miehenä kasvamiseen ei tarvitse samaistua tunteiden ollessa yleismaailmallisia. |

Timo Alho

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Kaunis ja monisyinen henkilökuvaus.

Huonoa:

Erityistä: Kahdeksan Oscarin ehdokas. Muun muassa paras elokuva.