Elokuva

Silmät auki, sydän ammollaan

14.7.2017 4:00
Kuva: Rita Productions
Kesäkurpitsa-pojalla on iso pieni matka, valloittavassa stop motion -animaatiossa.
Kesäkurpitsa-pojalla on iso pieni matka, valloittavassa stop motion -animaatiossa.

Elämäni kesäkurpitsana (Ma vie de Courgette, Sveitsi/Ranska, 2017).

Ohjaus: Claude Barras. Käsikirjoitus: Céline Sciamma, Germano Zullo, Claude Barras ja Morgan Navarro, Gilles Parisin romaanin pohjalta.

Ranskankielisissä äänirooleissa: Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud, Michel Vuillermoz, Raul Ribera, Estelle Hennard.

Kesto: 68 min. K-7.

Studio 123.

Stop motion -animaatio voi onneksi hyvin ja jaksaa yhä yllättää tuoreudellaan. Oscar-ehdokkaanakin ollut Elämäni kesäkurpitsana on hauska ja sydäntä särkevä kuvaus orvoksi jäävästä lapsesta. Tragedian jälkeen maailma nähdään uusin silmin. Vaikka alkuasetelma tuntuu onnettomuudessa piehtaroinnilta, pystytään animaation ja mahtavien hahmojen kautta nostattamaan katsojan mielialaa.

Liioiteltu tyyli antaa anteeksi räväkät temput.

Kesäkurpitsa-niminen poika lähetetään orpokotiin. Joukko samankaltaisessa tilanteessa olevia lapsia ja kiltti poliisisetä valavat uskoa tulevaan. Kesäkurpitsa päätyy löytämään rakkauden ja perheen merkityksen uudestaan.

Ranskalais-sveitsiläinen projekti on toteutettu huolella ja rakkaudella. Hahmot voivat aluksi vaikuttaa turhankin nukkemaisilta, mutta pian animaation taika ja tarkkuus yksityiskohtien kanssa vievät jalat alta.

Kesäkurpitsalla ja muilla hahmoilla on kirjava liikkeiden ja pikkueleiden kattaus. Toisinaan heittäydytään aivan hupsuksi. Liioiteltu tyyli antaa anteeksi räväkät temput. Parhaimmat hetket ovat kuitenkin hyvin hillittyjä ja toisinaan jopa surumielisen kauniita.

Elämäni kesäkurpitsana tarjoaa valloittavan paketin. Kokeileva tyyli ei epäonnistu riskien ottamisessa. Palkintona on suurenmoisia ja satumaisia hetkiä.

Aluksi oudolta näyttävä apea, kalpea, isopäinen ja punanenäinen pikkupoika onnistuu nykäisemään katsojan sydänlangoista. |

Timo Alho

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Herkkä. Kauniisti animoitu.

Huonoa: —.

Erityistä: Kilpaili parhaan animaation Oscar ja Golden Globe -palkinnoista.