Elokuva: Rakoilevaa perhedraamaa

8.9.2017 4:00
Kuva: Jolle Onnismaa
Antti Luusuaniemi ja Pihla Viitala näyttelevät kriisissä olevaa avioparia.
Antti Luusuaniemi ja Pihla Viitala näyttelevät kriisissä olevaa avioparia.

Kaiken se kestää (Suomi, 2014).

Taika katoaa hetkistä monesti, ja jäljelle jää lavastetulta tuntuvaa haahuilua.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Visa Koiso-Kanttila.

Rooleissa: Antti Luusuaniemi, Pihla Viitala, Tomi Enbuska, Malla Malmivaara, Vili Saarela, Olavi Angervo, Risto Tuorila, Eeva-Maija Haukinen.

Kesto: 82 min. K-12.

Studio 123, Kino 123.

Pitkän uran dokumenttielokuvien ohjaajana ja kuvaajana tehnyt Visa Koiso-Kanttila on tehnyt ensimmäisen näytelmäelokuvansa. Kyseessä on ihmissuhteiden ongelmia puiva sukukronikan tiivistelmä.

Kolmiodraama aviopari Marjan (Pihla Viitala) ja Tapion (Antti Luusuaniemi) sekä Ullan (Malla Malmivaara) välillä toimii dynamona draamalle. Pettämisen ja irtiottojen syitä pyritään kuvaamaan tuomitsematta.

Viiltävimmin kerronta puree, kun rumaa ihmissuhteiden kolarointia kuvataan Vili Saarelan ja Olavi Angervon näyttelemien lapsien kautta. Aikuisten narsistinen käyttäytyminen tekee selkeää tuhoa jälkikasvun tunnekehitykselle.

Kaiken se kestää on taiteellisesti kunnianhimoinen, mutta epätasainen tuotos. Maalaileva kuvaus ja pitkät tulkinnanvaraiset hetket luovat hetkittäin mielenkiintoista kerrontaa, mutta Koiso-Kanttilan vision pintajännite ei säily.

Taika katoaa hetkistä monesti, ja jäljelle jää lavastetulta tuntuvaa haahuilua. Siinä missä samankaltaisella tyylillä elokuviaan tekevä Terrence Malick antaa näyttelijöilleen vapautta ja kuvaa tuhottomasti filmimetrejä (tai muistikortteja), tuntuvat Koiso-Kanttilan runolliset kuvaukset usein liiankin orkestroiduilta.

Välitön spontaanisuus katoaa asettelussa. Sama koskee elokuvan dialogia, joka muuttuu hetkittäin hyvin suuhun sopivasta proosan lausumiseksi.

Upeisiin kuviin tarttuu hetkittäin koskettavaa arkidraamaa. Ohjaajan yritys tehdä siitä jotenkin transsendentaalista tekee kokonaisuudesta hieman kömpelön. | Timo Alho

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Kauniisti kuvattu. Herkkiä hetkiä.

Huonoa: Kummallisesti, maalaileva ja jäykkä samanaikaisesti.

Erityistä: Oulussa ja Hailuodossa kuvattu.