Kirja

Muutosten pyörteissä

16.1.2017 4:00

Pekka Hiltunen: Onni.

WSOY 2016. 395 s.

Rovaniemen homoskenen vaiheiden ja media-alan kurjistumiskuvauksen ei aivan heti arvaisi nivoutuvan sulavasti samaan tarinaan. Näin kuitenkin käy Pekka Hiltusen viidennessä, Onni-nimisessä romaanissa.

Onni on runsas, mutta ei kovin yhtenäinen tarina.

Tarina käynnistyy, kun pitkän linjan toimittajakonkari Oskari Silta istuu työhaastattelussa ja heittäytyy äkkiä raivorehelliseksi. Mies antaa tulla täysillä synkkiä ajatuksiaan toimittajan työn muuttumisesta, jatkuvista yt-neuvotteluista, ihmiskunnan tyhmistymisestä ja kaupallisuuden lonkeroiden levittäytymisestä kaikkialle.

Oskarin synkän julistuksen mukaan kokemuksen ja iän mukanaan tuomaa viisautta ei enää arvosteta. Tieto ja tinkimätön totuuden etsiminen korvautuvat viihteellä. Lehtijutut ja muu mediasisältö ohenevat ja keventyvät, eivätkä perusteellisuus ja analyyttisyys ole enää muuta kuin tunkkainen tuulahdus menneestä.

Seksuaalivähemmistöt tuo tarinaan Oskarin nuoruuden rakastettu Tuulikki, joka on ottanut missiokseen pelastaa kaikki Suomen homot. Siinä missä Oskarin sydämen asia, journalismi, voi vuosi vuodelta huonommin, vähemmistöjen olot sentään paranevat tätä päivää kohti tultaessa.

Onni on runsas, mutta ei kovin yhtenäinen tarina. Lämminsydäminen Tuulikki homoineen on kiinnostavampaa seurattavaa kuin Oskarin vähän liian paljon ääntä saava paatos. Hiukan turhan tuntuiseksi hahmoksi jäi kuuluisuuteen keinolla millä tahansa pyrkivä, kivikovalla itsetunnolla varustettu Roady Runner, Oskarin vanha koulutoveri Aapo.

Rakenteellisista heikkouksista huolimatta Onnin lukeminen on rentouttavaa mainion kielen ansiosta. Roadyn slangi ja Tuulikin pohjoisen murre toimivat mainiosti. Hiltusen lause rullaa nautittavana ja dialogi napsahtelee vastustamattomasti maaliinsa. | 

Marjo Jääskä

Hyvää: Välillä pilkahtava satiirinen sävy sekä tarinan pienet, hupsut yksityiskohdat tuovat kaivattua vastapainoa Oskarin suusta karkaaville totisille saarnoille.

Huonoa: Tiivistäminen olisi jäntevöittänyt kokonaisuutta.

Erityistä: Hiltunen työskentelee itsekin media-alalla, Mondo-lehden toimituspäällikkönä.