Kirja

Verta, hikeä ja kyyneleitä

7.2.2017 4:00

Simo Rantalainen: Tare – Mestarinyrkkeilijän muotokuva.

288 sivua. Johnny Kniga, 2017.

Amatöörien MM-nyrkkeilyt Münchenissä 1982. Kuuban Bernardo Comas vastaan Suomen Tarmo ”Tare” Uusivirta (1957–1999). Pisteissä tappiolla ollut jyväskyläläinen päättää viimeisessä erässä hyökätä. Kaikki tai ei mitään.

Kirja vie lukijan Uusivirran iholle

Minuuttia myöhemmin Comasin oikean käden heilahdusisku pudottaa Uusivirran kanveisiin. ”Ja nyt Tare pyörtyy”, selostajalegenda Raimo Häyrinen toteaa suorassa radiolähetyksessä.

Kahden MM-hopean lisäksi Uusivirta voitti amatöörinä Euroopan mestaruuden ja eteni ammattilaisena lähelle keskisarjan maailman kärkeä. Mutta vain lähelle.

Kirkkaimmat saavutukset jäivät haaveeksi, kun ammattilaisuraa varjostivat alkuvuosien saamattomat managerit, tuomareiden kotiinpäinveto ja huonoon kohtaan tulleet loukkaantumiset.

Kaikki tai ei mitään. Taren elämä kehän ulkopuolella toisti samaa ehdottomuutta. Nyrkkeily oli säynätsalolaiselle työläispojalle polku suureen maailmaan, mutta mielenrauhaa ei menestyskään tuonut.

Päinvastoin: hanskojen riisumisen jälkeen päällimmäiseksi tunteeksi jäi katkeruus. Uran loputtua alkoholi vei Uusivirralta niin työn, asunnon kuin itsetunnon rippeetkin. Ja lopulta myös elämänhalun.

Simo Rantalainen osaa välittää Uusivirran elämäkerrassa nyrkkeilymaailman tunnelmat myös ulkopuoliselle: harjoitussalien seisovanhikisen ilman, vatsaa kääntävän jännityksen mestaruusotteluiden alla ja turvonneita silmäkulmia hautovat jääpussit.

Nopeasti etenevästä tekstistä huokuu nyrkkeilyn intensiivisyys ja kirjoittajan intohimo — hyvässä ja pahassa. Aina ei ajatus pysy kirkkaana, vaan juttu menee ympäriinsä huitomiseksi.

Urheilijaelämäkertojen ystävät saavat varmasti haluamansa: kirja vie lukijan Uusivirran iholle. |

Mika Rissanen

Hyvää: Tekijän ja kohteen näköinen, suora ja kaunistelematon elämäkerta.

Huonoa: Hieman levoton ja sirpaleinen kokonaisuus.

Erityistä: Rantalainen toimi Uusivirran managerina ammattilaisuran viime vuosina.