Xamkin Kouvolan kampukselta valmistuu vuosittain sata uutta muotoiljaa — Laura Huusarin tavoin moni päätyy yrittäjäksi

24.8.2017 18:17
Kuva: Lukas Pearsall
Laura Huusari halusi jäädä opintojen jälkeen kotikaupunkiinsa Kouvolaan.
Laura Huusari halusi jäädä opintojen jälkeen kotikaupunkiinsa Kouvolaan.

Kouvolalla on vuosikymmenten perinteet muotoilijoiden kouluttamisessa.

Nykyisin koulutuksesta vastaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, jonka Kouvolan kampus sijaitsee Kasarminmäellä.

— Olemme Suomen suurimpia muotoilualan kouluttajia, sanoo koulutusalajohtaja Petteri Ikonen talouden ja kulttuurin koulutusyksiköistä.

Ikosen mukaan asema on saavutettu vahvistamalla muotoilun opetusta, kehittämällä Paja-rakennuksen toimintaa sekä tekemällä yhteistyötä muiden koulutusalojen ja esimerkiksi Kouvolan kaupungin kanssa.

— Meillä on tekeillä uusia avauksia, jotka tähtäävät luovan liiketoiminnan kehittämiseen. Nyt on hyvä draivi päällä, Ikonen sanoo.

”Enhän minä osaa edes piirtää”

Kouvolasta valmistuu vuosittain noin 100 uutta muotoilijaa (amk). Uusia opiskelijoita otetaan kaksi kertaa vuodessa; yhteensä noin 130—140.

Yksi viime keväänä valmistuneista on kouvolalainen Laura Huusari, 28, joka ei vielä lukioaikana edes tiennyt, että Kouvolassa voi opiskella muotoilijaksi. Lisäksi hän oli luullut, ettei hän voisi koskaan päästä opiskelemaan unelmiensa alaa, sisustusarkkitehtuuria ja kalustesuunnittelua.

— Enhän minä osaa edes piirtää, Huusari väittää.

Neljän opiskeluvuoden aikana hän ennätti olla työharjoittelussa Sirelle Designissa Kouvolassa, työskennellä pikaruokaravintolassa ja olla mukana esittelemässä kalusteita sisustusalan Habitare-messuilla. Siellä Huusarin suunnittelema Alvor-hattuhylly sai huomiota, pääsi muutamaan blogiin ja sisustuslehteen.

Näkyvyydestä huolimatta hän ei ole saanut hyllyä tuotantoon.

— Olen heittänyt verkkoja veteen Tanskaan, Ruotsiin ja Suomeen.

Kuva: henna-riikka
Laura Huusarin suunnittelema Alvor-hattuhylly. Kuva Henna Nuutinen.
Laura Huusarin suunnittelema Alvor-hattuhylly. Kuva Henna Nuutinen.

Opinnot tukevat yrittäjyyttä

Taide- ja kulttuurialalta työllistyminen on vaikeaa, sillä kilpailu on kovaa, Petteri Ikonen sanoo.

Tilanne ei Ikosen mukaan kuitenkaan ole Kouvolasta valmistuvilla lohduton, varsinkaan, jos sitä vertaa muihin kulttuurialan oppilaitoksiin. Moni perustaa oman yrityksen, mikä otetaan jo opinnoissa huomioon.

— Jo perusopinnoissa on isoja opintokokonaisuuksia, joiden tarkoituksena on edistää tulevan muotoilijan yrittäjyyttä, Ikonen sanoo.

Laura Huusarille ainoa keino työllistyä Kouvolan seudulla oli juuri oman yrityksen perustaminen. Kaunisnurmella sijaitseva Design Studio Taimi avasi ovensa heinäkuussa.

Huusari on tyytyväinen opintoihin, mutta olisi kaivannut vielä vankempaa tietoa yrittäjyydestä. Tällä hetkellä hän pohtii, miten toimia Alvor-hattuhyllyn kanssa, ellei mikään kalustetalo kiinnostu siitä.

— Yritän siinä tapauksessa hoitaa valmistuttamisen, logistiikan, myynnin ja markkinoinnin itse. En vain tiedä, miten, hän sanoo.

”Ei kannata mennä takapuoli edellä puuhun”

Huusari on parhaillaan yrittäjäkurssilla. Hän vinkkaa uusille opiskelijoille, että kurssi kannattaa käydä ennen oman yrityksen perustamista, ”eikä mennä takapuoli edellä puuhun, kuten minä”.

Kesä on hiljaista aikaa sisustusalalla, mutta Huusari uskoo saavansa pyörät pyörimään viimeistään alkusyksystä. Hän tekee sisustus- ja kalustesuunnittelun lisäksi konsultointikäyntejä ja myyntistailausta.

— Haaveeni on, että pääsisin tekemään sisustussuunnittelun johonkin Kouvolan asuntomessuille tulevaan taloon, Huusari sanoo.

Kuva: Katja Juurikko
Sami Pylkkänen aloitti muotoilijaopinnot Xamkin Kouvolan kampuksella maanantaina.
Sami Pylkkänen aloitti muotoilijaopinnot Xamkin Kouvolan kampuksella maanantaina.

Uusi opiskelija tähtää yrittäjäksi

Yksi uusista muotoilijaopiskelijoista on kouvolalainen Sami Pylkkänen, 23. Hän aloitti sisustusarkkitehdin ja kalustemuotoilijan opinnot maanantaina.

Pylkkänen on valmistunut peruskoulun jälkeen maanrakennus- ja ratatyölinjalta Kouvolan seudun ammattioppilaitoksesta. Oman alansa töiden lisäksi hän on tehnyt paljon remonttitöitä.

Remontointi on tuttua muutenkin. Hän on muun muassa pannut uusiksi oman kotinsa pohjaratkaisua myöten.

— Ideoita on niin paljon, että halusin päästä suunnittelemaan juttuja myös muille kuin itselleni, 1-vuotiaan pojan isä kertoo.

Pylkkänen tähtää yrittäjäksi, joka voisi freelancerina tehdä töitä eri firmoille. Hän voisi kuvitella työskentelevänsä yhtä lailla Suomessa kuin ulkomailla. Kouvolakaan ei ole poissuljettu vaihtoehto, kunhan ei tarvitsisi tehdä paljon reissuhommia.

— Niitä tuli tehtyä niin paljon, kun olin maanrakennus- ja ratatöissä.

Tulevana muotoilijana Pylkkänen haluaisi päästä suunnittelemaan sisätiloja ja muita suuria kokonaisuuksia.

— Kalustemuotoilukin kiinnostaa, mutta sillä puolella kilpailu on todella kovaa, Pylkkänen sanoo.

Ensimmäiseltä opiskelusyksyltä Pylkkänen odottaa tiivistä pajatyöskentelyä eli käsillä tekemistä. Hän aikoo valita kaikki mahdolliset yrittäjyyteen liittyvän kurssit.

— Kurssi, jonka aikana perustetaan firma opiskelukavereiden kanssa, kiinnostaa.

Kulttuurialaa Kouvolassa

Muotoilija (amk): graafinen muotoilu, muoti ja puvustus, palvelumuotoilu, puumuotoilu, sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu.

Artenomi (amk): restaurointi.

Bachelor of Culture and Arts, Game Design.

Palvelumuotoilussa voi opiskella myös ylemmän amk-tutkinnon.