Näin syntyi Samuli Edelmannin kestohitti Peggy — Kouvolassa esiintyvä kitaristi ja säveltäjä Jarmo Nikku kertoo, miksi Hector vaihtoi Ekin Peggyyn

19.9.2017 6:35
Kuva: kai skyttä
Kouvolassa torstaina esiintyvään Jarmo Nikku Quartetiin kuuluvat Jarmo Nikun (kuvassa) lisäksi kitaristi Jari ”Heinä” Nieminen, basisti Jari Heino ja rumpali Topi Kurki.
Kouvolassa torstaina esiintyvään Jarmo Nikku Quartetiin kuuluvat Jarmo Nikun (kuvassa) lisäksi kitaristi Jari ”Heinä” Nieminen, basisti Jari Heino ja rumpali Topi Kurki.

Kitaristi Jarmo Nikku, olet monista tv-lähetyksistä tuttu muusikko. Miten kotonasi olet kameroiden edessä?

Kun liityin 1980-luvulla Broadcast-yhtyeeseen, se avasi ovet joka paikkaan.

Jarmo Nikku

— Suorat lähetykset ja ensi-illat ovat parhaita. Niihin kuuluu omanlaisensa paine: nyt mennään, ja tätä ei korjailla. Viihdyn siinä tunteessa. Nykyään on tosin hirveän vähän tv-ohjelmia, joissa on bändi. Musiikki tulee useimmiten playbackina, ja konemusiikkia on paljon. Itse tykkään ihmisten soittamasta musasta.

Missä bändeissä olet tänä vuonna soittanut?

— Teen Hectorin kanssa keikkoja sen verran kuin hän tekee. Broadcast-yhtye esiintyi kesällä ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Totesimme, että toimii, joten taidamme keikkailla myös ensi vuonna. Sitten on vielä The Capricorn Brothers Band, roots-yhtye Hoedown ja Jarmo Nikku Quartet, joka esiintyy torstaina Kouvolassa.

— Myös teatterihommia on ollut vuosien varrella aika hitosti. Tänä syksynä olen mukana Tampereen Catsissa ja Turun Viimeinen laiva -musikaalissa, jonka on säveltänyt ja sanoittanut Sting.

Vientiä siis riittää.

— En ole ikinä ehtinyt pyrkiä mihinkään. Kun liityin 1980-luvulla Broadcastiin, se avasi ovet joka paikkaan.

Missä viipyy soololevy?

— Olen aloittanut sen kolme kertaa. Mieli on muuttunut aina kesken kaiken sen suhteen, mikä musa minua kiinnostaa. Jarmo Nikku Quartet kasattiin tammikuussa juuri sooloprojektiksi. Olemme editoineet tähänastisia sävellyksiäni, ja hyvässä lykyssä se johtaa levytykseen. Tyylimme on instrumentaalimusiikkia, joka menee jonkin sortin jazzista.

Sinut tunnetaan muun muassa Samuli Edelmannin kestohitin, vuoden 1991 Peggyn tekijänä. Miten se syntyi?

— Yhden Ylen tv-keikan tauolla bändimme kapellimestari Olli Ahvenlahti pyysi minua säveltämään biisin Suomen euroviisukarsintaan. Löysin pöytälaatikostani pari sellaista raakiletta, jotka saisi hyvin kasaan. Kolme päivää ennen deadlinea lähetin sävellyksen Hectorille, joka teki sanat. Kun selvisi, että kappale pääsee loppukilpailuun, vaadin, että sen laulaa nuori Samuli Edelmann. Hector oli tehnyt tekstin naislaulajalle, joten hänen piti muuttaa sitä vähän. Laulun Ekistä tuli Peggy.

Millä asenteella menet töihin?

— Olen joukkuepelaaja. Teen senhetkisen ryhmän eteen niin paljon kuin mahdollista. Tykkään soittaa hyvää musiikkia hyvien tyyppien kanssa. En siis mene töihin vaan soittamaan, ja saan siitä vielä kaiken päälle rahaa.

Jarmo Nikku Quartet Kouvolan Seudun Jazz ry:n Jazz-it-illassa Gastropub Betonyssa 20.9. kello 19. Vapaa pääsy.

Jarmo Nikku

Helsinkiläinen kitaristi, säveltäjä ja sovittaja.

Syntynyt Lappeenrannassa vuonna 1958.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi aikuista poikaa.

Opiskeli vuoden verran Oulunkylän pop & jazz -opistossa, kunnes ajautui studiohommiin.

Voitti Rockin SM-tittelin vuonna 1978 Farout-yhtyeen riveissä.

Arvostettu keikka- ja studiomuusikko, joka on soittanut monen suomalaisartistin levyillä.