Mehiläisten sanoma

10.2.2013 0:00

MonologiKouvolan alueella työskentelee hunajatuotannon parissa noin 20—30 miljoonaa mehiläistä.

Mehiläistä on tutkittu enemmän kuin mitään muuta hyönteistä, mutta mitä me oikeastaan tiedämme sen filosofiasta? Ja vielä: koska hallitus, elinkeinoelämä ja viimeksi kapellimestari Jukka-Pekka Saraste ovat moittineet kansalaisia laiskoiksi, niin pitäisikö meidän ottaa työelämässä mallia tästä apis mellifera -lajista?

On hämmästyttävää, kuinka mehiläiset nauttivat hyvästä maineesta, vaikka monet niistä ovat patalaiskoja. Huolettomien kuhnurien elämäntehtävänä on vain lennellä ympäriinsä ja paritella kuningattaren kanssa, eikä niitä voi siitä moittia sen enempää kuin Jukka-Pekka Sarastetta, joka lentää sinfoniaorkesterista toiseen.

Liekö sattumaa, että kapellimestarien hiottu liikehdintä orkesterin edessä muistuttaa mehiläisten tanssia? Nimenomaan balettiin perustuu myös mehiläisten kieli, joka on pitkälle kehittynyt tietojenkäsittelyjärjestelmä. Mutta toisin kuin ihmistä, mehiläistä ei ole saatu kiinni roskapostin lähettämisestä. Hienostuneella merkkikielellään mehiläinen pystyisi jopa tilaamaan pitseriassa frutti di maren. Siis mikäli sitä ei lätkäistäisi hengiltä jo ennen kuin pirueteissa tullaan lisätäytteisiin.

Mehiläiset toimivat vaistonvaraisesti. Silti ne joutuvat ani harvoin sen takia pulaan. Kaikki niiden aikaansaannokset, kuten arkkitehtuuriltaan täydelliset hunajakennot, todistavat syvää arvostelu- ja harkintakykyä.

Ihminen taasen luottaa järkeensä eikä koskaan tiedä, mitä siitäkin seuraa.

Belgialainen Nobel-kirjailija Maurice Maeterlinck kirjoitti teoksessaan Mehiläisten elämä (suom. 1910): ”Ei voida sanoa, että ihmisen olisi koskaan onnistunut saada mehiläisiä toimittamaan mitään typerää tai epäjohdonmukaista työtä.”

Aika hyvin hyönteiseltä, jonka aivot painavat milligramman verran. Lisäksi mehiläiset ovat ratkaisseet elämän arvoituksen: se on hunaja valmistaminen.

Jos osaisimme lukea mehiläisten ajatuksia, olisiko tämä niiden tärkein viesti ihmiskunnalle? Eli että meidän tulee lakata tekemästä kaikkea sitä turhaa mitä me teemme suurimmaksi osaksi työpäivää, sillä tanssissa ja hunajassa on totuus.

Petri Liukkonen on vapaa kirjoittaja.

Petri Liukkonen