ELOKUVA

Upealta näyttävä ihmisluontodokumentti

17.3.2017 4:00
Kuva: MRP Matila Röhr Productions
Vapaasukeltaja Johanna Nordblad on yksi dokumenttielokuvan päähenkilöistä.
Vapaasukeltaja Johanna Nordblad on yksi dokumenttielokuvan päähenkilöistä.

Neljä elementtiä — maa, tuli, vesi, ilma (Suomi, 2016). Ohjaus ja käsikirjoitus: Natalie Halla.

Kesto 73 min. K7.

Esittää Studio 123, Kino 123

Tuottaja Marko Röhr jatkaa luonnon ja ihmisen teemoilla uudessa elokuvassaan. Arktisten vesien kuvaamiseen erikoistunut Röhr kuvausryhmineen on tällä kertaa oman elementtinsä lisäksi muissakin maisemissa. Itävaltalaisen Natalie Hallan ohjaama Neljä elementtiä kertoo neljästä ihmisestä, joilla on läheinen suhde yhteen pääelementeistä. Maa, tuli, vesi ja ilma tarjoavat hyvät puitteet vangita vaikuttavaa kuvamateriaalia.

Oikeiden henkilöiden kautta elementeistä saadaan henkilödraamaa.

Tarinan päähenkilöiksi on valittu mielenkiintoiset kohteet. Luolaverkostoja tutkiva geologi Georg Zagler toimii vapaa-aikanaan luolapelastajana. Pako Rivas taistelee vapaaehtoisesti liekkejä vastaan suurissa maastopaloissa.

Taiteilija Johanna Nordblad on yksi maailman parhaista vapaasukeltajista varsinkin jään alla. Philipp Halla hyppii vuorien kielekeiltä ja kehittelee keksintöjä.

Oikeiden henkilöiden kautta elementeistä saadaan henkilödraamaa. Eittämättä jokainen oman elämänsä sankari on tekemisissä kyseisen elementin kanssa, mutta elokuva ei tyydy vain siihen.

Runollisten kuvien kautta pyritään luomaan lähes ylimaallinen yhteys ihmisten ja luonnon välille. Musiikki nousee hidastuskuvien ylle aivan kuin luodakseen lähes hurmoksellisen tunnelman.

Vaikutelma toimii osittain.

Neljä elementtiä on upean näköinen, ja sen kuvaamiin ihmisiin tuntee tutustuvansa. Osien summasta ei kuitenkaan muodostu sen suurempaa.

Henkilöistä pakotetaan ulos jotakin elämää suurempaa. Ihmiskokemuksesta puhuminen liitettynä henkeäsalpaaviin luontokuviin on kuin katsojan nykimistä kohti valjentavaa kokemusta. Antiikin filosofiasta otetaan paljon irti |

Timo Alho

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Upeasti kuvattu.

Huonoa: Turhankin kohtalokas ajoittain.

Erityistä: Kuvattu Itävallassa, Espanjassa ja Suomessa.