TEATTERI

Komedia nauraa ahneudelle

11.3.2017 4:00
Kuva: Elina WInne
Yksi kana ja kolme ateriaa -näytelmässä ovat mukana muun muassa Mika Vainio, Minna Ollikainen, Tiina Österberg-Huttunen, Anni Hyöppinen ja Anika Kumpulainen
Yksi kana ja kolme ateriaa -näytelmässä ovat mukana muun muassa Mika Vainio, Minna Ollikainen, Tiina Österberg-Huttunen, Anni Hyöppinen ja Anika Kumpulainen

Marita Kärkkäinen: Yksi kana ja kolme ateriaa. Ohjaus, sovitus, lavastus sekä ääni- ja pukusuunnittelu Ilmo Ranne. Valot Jyrki Kleimola. Rap-sanoitus Riku Myller. Rooleissa Maija Raikamo, Minna Ollikainen, Mika Vainio, Matti Olenius, Tiina Österberg-Huttunen, Anni Hyöppinen, Anika Kumpulainen, Sirpa Serovuo, Riku Myller.

Ensi-ilta Kuusankosken teatterin Luolanäyttämöllä 9.3.

Raha nostaa ihmisissä pintaan tolkuttoman ahneuden. Näin tapahtuu myös Kuusankosken teatterin näytelmässä Yksi kana ja kolme ateriaa.

Näytelmä jättää katsojalle hyvän mielen.

Marita Kärkkäisen kirjoittaman näytelmän alussa leskirouva Edith (Maija Raikamo) kuolee. Kolme sukulaisnaista syöksyy salamana paikalle kärkkymään perintöä. Omaisuutta tavoittelee myös rouvan muu lähipiiri.

Hämminkiä näytelmässä aiheuttaa se, että perunkirjoitukseen ilmestyy useita testamentteja. Kuka saa lopulta rahat vai saako kukaan?

Perintöriidat voivat särkeä hyvätkin ihmissuhteet. Se on tuttua tosielämästä. Näytelmässä aihetta käsitellään komedian keinoin. Huumori toimii pääsääntöisesti: naisten kohellus näyttämöllä naurattaa.

Kepeän käsittelytapansa ansiosta näytelmä jättää katsojalle hyvän mielen. Juuri sitä moni hakee teatterista. Samasta syystä tekstin teemat eivät jää vaivaamaan mieltä. Sitäkin tarvitaan. Sen ansioista ihminen voi oivaltaa jotain, myös omasta käytöksestään.

Minna Ollikainen näyttelee taitavasti kunnollista taloudenhoitajaa Liliä, joka ei tavoittele vainajan omaisuutta. Hauskimman roolisuorituksen tekee Raikamo leskirouvana, joka nähdään näyttämöllä takaumissa.

Edith on kaikkea muuta kuin hauras vanhus: hän nauttii täysin rinnoin elämästä — ja viinistä. Raikamon kiekuva nauru on kerrassaan valloittava.

Hyvää: Hauska teksti.

Huonoa: Rap-biisi näytelmän keskellä tuntuu irralliselta.

Erityistä: Marita Kärkkäinen jakoi näytelmällä ensimmäisen sijan Kouvolan Dekkaripäivien rikosaiheisessa näytelmäkilpailussa vuonna 2014.