Kyytiä yhteen suuntaan

13.2.2013 4:00

YLÄNURKKASäästäminen tarkoittaa lähes poikkeuksetta palvelujen karsimista keskustan ulkopuolelta. Koulujen lakkauttamiskeskusteluissa se tarkoittaa maaseudulla asuvien lasten ja nuorten koulumatkojen pidentymistä. Kymmenen minuutin kävelymatka vaihtuu tunnin taksissa istumiseen — per suunta.

Lukioiden karsimista maaseudulta perustellaan hakijamäärillä ja kalliilla seinillä. Seiniä ei voi siirtää, mutta henkilökuntaa voi. Jos opiskelijoiden Valkealasta, Elimäeltä ja entisen Anjalankosken alueelta katsotaan voivan kulkea Kouvolan keskustaan lukioon, miksi Kouvolan keskustasta opiskelijat eivät voi kulkea maaseudulle lukioon? Mitä tapahtuisi, jos opiskelijat, joilla keskiarvo ei riittäisi keskustan lukioon, ohjattaisiinkin muualle lukioon? Kouvolan keskustaan jäisi yksi eliittilukio kympin oppilaille. Loput menisivät sinne, minne pääsisivät. Jättäisikö joku menemättä lukioon?

Koulujen lakkauttamiskeskusteluissa bussit ja taksit kulkevat vain yhteen suuntaan — maaseudulta keskustaan. Huolimatta siitä, että nopeampaa ja helpompaa olisi kerätä sakki kasaan yhden tai kahden kerrostalon edestä ja hurauttaa maaseudun koululle.

Maaseutu halutaan pitää elävänä, kuulemma, mutta samalla palveluja ahdetaan kaupungintalosta kolmen kilometrin säteelle. Koska niin moni asuu keskustassa. Unohdetaan, että itse asiassa Kouvolan ja Kuusankosken keskustojen ulkopuolella asuu edelleen iso osa Kouvolan asukkaista. Itse asiassa valtaosa lukioikäisistä nuorista taitaa asua aivan muualla kuin kävelymatkan päässä kahdesta keskustan lukiosta. Ei koulumatkojen pituus ole kynnyskysymys lapselle tai nuorelle. He ovat sopeutuvaisia ja hyväksyvät muutokset usein aikuisia mutkattomammin. Merkitystä on sillä, millaista viestiä kerrotaan maaseudulle. Siellä asuvat asetetaan syntymästään saakka eriarvoiseen asemaan. Maalla asuvan kuuluu hyväksyä se, että koulumatkaan kuluu tunti suuntaansa, parhaina kaksi.

Maalaisella ei kuulukaan olla lähikoulua, lukiota tai ammatillista oppilaitosta järkevien kulkuyhteyksien päässä. On ihan ookoo, että maalainen lähtee kouluun aamulla seitsemältä ja kotiutuu iltapäivällä viideltä.

Ei maalla tarvita lähipalveluja. Ei kauppaa, postia, pankkia tai päiväkotia. Ei terveyskeskusta eikä seurakunnan tiloja. Sillä sehän on jokaisen oma valinta asua maalla.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien toimittaja.

Taru Rantanen

taru.rantanen@kouvolansanomat.fi