KOLUMNI

Kolumni: Turhuuden joulumarkkinat

27.11.2014 4:00 | Päivitetty: 27.11.2014 7:35

Milloin ihmisellä on tarpeeksi rahaa? Silloin, kun voi väittää, ettei rahalla ole mitään merkitystä. Sillä onhan sillä.

Liite on pullollaan lähinnä Pelle Pelottoman keksinnöiltä kuulostavia turhakkeita.

Helsingin Sanomat teetti vastikään tutkimuksen, jossa kyseistä vaihtoehtoa ei voinut valita. Vastaajien mukaan rahaa on riittävästi, kun ruokakaupassa ei tarvitse miettiä, mitä mikäkin maksaa ja kun massi riittää välttämättömiin perustarpeisiin.

Allekirjoitan.

Entä milloin ihmisellä on liikaa, millä mällätä?

Silloin, kun suoramainontana tulleen suuren elektroniikkaketjun 12-sivuisen ilmoitusliitteen tuotteita katsellessa tulee sellainen olo, että tämä minulta vielä puuttuikin.

Liite on pullollaan lähinnä Pelle Pelottoman keksinnöiltä kuulostavia turhakkeita. On popcorn- ja hot dog -konetta, pizzauunia, herätysvaloa, hierovaa tyynyä ja jäähilejuomamukia. Kaikkea sellaista maapalloa kiihtyvällä vauhdilla tuhoavaa roinaa, joka muutaman vuoden kuluttua siirtyy jäteasemalle prässättäväksi.

Kaupan on muun muassa kattilaan kiinnitettävä automaattissekoitin, jonka ansiosta aika ei kulu kauhanvarressa puuroa hämmentämässä. Ja totta kai kaiken maailman monitoimikaukosäätimiä, jotka takaavat sen, ettei ihmisen tarvitse nostaa ahteriaan hierovasta nojatuolistaan enää ikinä.

Samassa liitteessä mainostettu aktiivisuusranneke kuulostaakin lähinnä hyvältä vitsiltä.

Olen ottanut sähköiset hammasharjat, vatkaimet, kahvin- ja vedenkeittimet, hiustenkuivaajat ja siivousvälineet sujuvasti arkikäyttööni jo vuosia, ellen vuosikymmeniä sitten. Olen vajonnut polvilleni ikkunanpesurin edessä. En minä sitä sano.

Mutta jos tervekätisenä ihmisenä joskus toivon joulupukilta grillinputsausrobottia, minulla on todennäköisesti aivan liikaa kaikkea — paitsi suhteellisuudentajua.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien kulttuuri- ja menotoimittaja.

Katariina Hakaniemi