Kolumni: Nuorten asuminen ikäihmisten kanssa löisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla

4.4.2017 13:15

Nuorisotyöttömyys, osattomuus ja syrjäytyneisyys ovat isoja ongelmia. Niin isoja, että jokainen kivi on käännettävä. Kliseistä tekstiä, mutta ikävä kyllä kiusallisen totta yhä useamman nuoren elämässä. Jokainen itsensä arvokkaaksi ja tarpeelliseksi tunteva nuori on voitto.

Edullisen asumisen vastineena nuoret sitoutuvat viettämään aikaa talon asukkaiden kanssa.

Yhä useammin ongelma liittyy itsenäistymiseen ja siihen liittyen työ- tai opiskelupaikan saamiseen. Tärkeä osa aikuistumista on asuminen. Tätä tietä tasoittamaan esitän Kouvolaan yhtä uutta ratkaisua: nuoret asumaan ikäihmisten kanssa saman katon alle.

Pääkaupunkiseudulla tästä on jo kannustavia kokemuksia. Kolme nuorta muutti vuoden 2016 alussa Helsingin Laajasalossa sijaitsevaan palvelutaloon. HS:n (Nyt-liite 1.3.2016) mukaan sekä seniorit että juniorit ovat tyytyväisiä. Jotain kielii sekin, että asuntoa haki noin 300 nuorta.

Runsaan 20 neliön yksiöissään asuvat nuoret maksavat vuokraa 250 euroa kuukaudessa. Edullisen asumisen vastineena nuoret sitoutuvat viettämään aikaa talon asukkaiden kanssa. Helsingin vuokrayksiöiden kuukausivuokrat liikkuvat pääsääntöisesti 600 eurosta tuhanteen euroon ja ylikin.

Edullisen asumisen vastikkeeksi nuoret voivat toimia asukkaiden tukena monin tavoin. Monelle älypuhelimensa tai tietokoneensa kanssa tuskailevalle ikäihmiselle voi aueta yhteisten hetkien bonuksena uusi maailma. Elämä kokemuksineen kiinnostaa myös nuoria. Ehkä mieliinpainuvin oma työkokemukseni nuorena oli kotona asuvien vanhusten auttaminen.

Kaikilla nuorilla ei ole isovanhempia eikä isovanhemmilla lapsenlapsia. Olisiko tässä yksi tapa täyttää tätäkin vajetta Kouvolassa, jossa tehdään erinomaista työtä nuorten parhaaksi?

Kyösti Suolanen
Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien toimittaja.