Kolumni: Kouvola on iso, kuiva läntti Etelä-Suomen panimokartalla

7.4.2017 13:15

Olutbuumi ei meinaa laantua — päin vastoin. Uusia panimoita perustetaan jatkuvasti ja eri tahot markkinoivat itseään oluen avulla yhä enemmän.

Kouvola on rajattu joka ilmansuunnasta kolpakon kuvalla.

Viimeksi tällä viikolla kouvolalainen rock-yhtye Viikate ilmoitti lanseeraavansa nimikko-oluensa. Ruokakauppavahvuinen Pohjoista viljaa -lager kuohuaa ensimmäistä kertaa tänä viikonloppuna Helsinki Beer Festival -tapahtumassa.

Viikate-oluen panee porilainen Ruosniemen panimo. Lopputuote on varmasti onnistunut, mutta on silti sääli, ettei Suomen kouvolalaisimman yhtyeen brändijuomaa tehdä paikallisin voimin.

Suomenpienpanimot.fi-verkkosivustolla on kartta, jonne on sijoitettu kaikki Suomen 111 pienpanimoa. Kouvola on rajattu joka ilmansuunnasta kolpakon kuvalla.

Lännessä siintävät alan kärkinimet Malmgård Loviisassa ja Teerenpeli Lahdessa. Etelässä ja idässä ovat nuoret panimot Takatalo & Tompuri Virolahdella ja Tuju Lappeenrannassa. Pohjoisessa Mäntyharjussa Nikko Brewing aloittaa tuotannon tänä vuonna.

Kouvola on näiden keskellä lähes 3 000 neliökilometrin musta, kuiva läntti. Vastaava alue löytyy Pori—Mikkeli-linjan eteläpuolelta vain Loimaan ja Euran välistä. En viitsinyt zoomata, mitä sieltä löytyy, mutta tuskin mitään, mihin Kouvola haluaa itseään rinnastettavan.

Kouvola on omaa panimoa vaille erinomainen olutkaupunki. Useampi ravintola tarjoaa ensiluokkaista olutpalvelua niin juomien kuin tietotaidonkin muodossa. Kymijoki Beer Festival on nuoresta iästään huolimatta olennainen osa kaupungin kulttuurikesää.

Pienpanimo ei työllistäisi satoja tai kääntäisi muuttoliikettä, mutta se olisi loistavaa pr:ää kaupungille. Toivottavasti tämä tiedostetaan kaupungin päättävissä elimissä sekä yrittäjäjärjestöissä, ja alasta mahdollisesti kiinnostuneet saavat parhaan mahdollisen tuen suunnitelmilleen.

Brändejähän Kouvola on jo valmiiksi pullollaan: Verla-IPA, Olhava-porter...

Joonas Heinonen
Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien uutistuottaja.