Kolumni: Kulutusvalintoja

18.4.2017 13:15

Havaitsin taannoin työkamerani täyttävän pyöreitä, kymmenen vuotta. Onnea armaalle työparille.

Ongelmana taitaa kuitenkin olla kuluttaja.

Nikonin valmistama työjuhta on edelleen toimiva peli, vaikka siitä puuttuukin tärkeitä ominaisuuksia. Keikoilla hämmästystä aiheuttaa, ettei iso kamera kuvaa videota. Itse hämmästelen ennemmin, että laite ylipäänsä vielä toimii.

Viisi uutta sukupolvea Nikonin ammattikameroita on julkaistu vuoden 2008 jälkeen, eikä laite ole yhtään hidastunut. Kamera käynnistyy nopeasti, ei takkuile valikoissa, tarkentaa luotettavasti ja toimii kaikin puolin kuin uusi. Mikä muu kulutuselektroniikka toimii näin hyvin näin pitkään?

Vaikka kaipaan kameraani siitä puuttuvia ominaisuuksia, pidän ihailtavana, että laite on tehty kunnolla ja se on suunniteltu kestämään. Se ei kaipaa uutta käyttöjärjestelmää, ja mekaaniset osat sietävät kulutusta.

Yritän epätoivoisesti kuluttaa eettisemmin. Pyrin syömään enemmän kasvisruokaa, ostamaan käytettyä tavaraa uuden sijasta, käyttämään vaatteet loppuun ja kierrättämään mahdollisimman paljon. Kaikki tämä olisi helpompaa, jos kulutustavarat kestäisivät aikaa ja käyttöä kuten kamerani. Olisi hienoa, jos valmistajat ottaisivat vielä vahvemmin eettiset seikat mukaan markkinointiin. Avoin tuotantoketju, vaikka vaatteille, olisi hienoa markkinointia, jos ketju vain sietäisi päivänvaloa.

Kuinka hienoa olisi ostaa farkut, joiden tietäisi kestävän vähintään viisi vuotta? Ja kyllä, ymmärrän tässä piilevän muotiongelman.

Ongelmana taitaa kuitenkin olla kuluttaja, joka hamuaa uutta ja kiiltävää riippumatta siitä toimiiko vanha.

Kaikki höpötys eettisyydestä on vain mieleni viherpesua. Maapallon kannalta yksi laskettelumatka vuodessa tuhoaa kokonaan kivan ajatukseni eettisestä kuluttamisesta.

Jussi Lopperi
Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien kuvaaja.