Kolumni: Kouvolasta liikuntakaupunki

11.8.2017 13:15

Kouvolan keskusta tarvitsee jotain niin mahtavaa ja massiivista, että turistikin haluaa sen nähdä. Suurin osa kaupungin matkailuvalteista sijaitsee taajamien ulkopuolella, kuten Verlan tehdasmuseo, Repovesi ja Tykkimäki.

Vaan mitä sitten Kouvolan keskustassa tai Kuusankoskella?

Turistin on helppo sivuuttaa keskustan tarjonta.

Tulevat asuntomessut sijaitsevat aivan Kuutostien lähellä. Samoin tulevan Iitin moottoriradan käyttäjät pääsevät Keltistä näppärästi takaisin pääkaupunkiseudulle näkemättä vilaustakaan keskustoista.

Kouvolan olisikin järkevää järjestää parkkialue ja kuljetuksia suuriin tapahtumiin keskustasta käsin. Vaan mitä sitten Kouvolan keskustassa tai Kuusankoskella?

Tämä kunta tarvitsisi keskusta-alueilleen jotain hurjaa ja lähestulkoon mielivaltaista. Sellaista, mitä lähdetään töllistelemään kauempaakin ihan vain töllistelyn ilosta.

Mikkelin asuntomessuilla mietin suurella ja monipuolisella lasten leikkipaikalla, kuinka huikeaa olisi, jos lasten kiipeily- ja touhupaikat eivät olisikaan vain lapsille suunnattuja.

Liikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomat, mutta sillä on myös taloudellisia vaikutuksia, esimerkiksi sairauspoissaolojen kautta. Valtiotieteiden maisteri Ansku Holstilan uusi väitöstutkimus osoittaa, että harrastetun liikunnan määrä on suoraan verrannollinen sairauspoissaoloihin. Mitä enemmän liikkuu, sitä vähemmän tarvitsee saikkua.

On varmaankin epärealistista haaveilla, että yritysten yhteistyönä Kouvolan keskusta-alueelle syntyisi esimerkiksi Suomen suurin seikkailu- ja leikkipuisto koko perheelle.

Kouvolasta puhutaan usein urheilukaupunkina. Olisi hienoa, jos Kouvolasta voitaisiin puhua myös suurena liikuntakaupunkina. Kouvola — Suomen terveimpien ihmisten koti. Siinä olisi töllisteltävää riittämiin.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien uutistuottaja.

Krista Lihvonen-Hietakallio