Kuntien on saatava varautua pakolaisiin

15.4.2011 4:00

Pakolaisasemassa olevalle ihmiselle on myönnetty Suomessa suojelua ja oleskeluoikeus, koska kotimaassaan häntä uhkaavat kauheudet, kuten kidutus tai epäinhimillinen kohtelu.

Kouvola on yksi niistä Suomen kunnista, jotka ottavat vastaan pakolaisia. Tehtävä on tärkeä, ja se vaatii erityistä suunnittelua ja henkilöstöä hoitamaan sitä.

Valtio korvaa kunnalle pakolaisten vastaanotosta aiheutuvat kulut kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kunta voi ottaa vastaan kuinka paljon tahansa kotouttamista tarvitsevia pakolaisia.

Kouvolassa maahanmuuttopalveluja hoitaa 5 työntekijää, joiden määrä on mitoitettu 150 pakolaisen vastaanottamisen ja palveluiden järjestämiseen.

Viime vuoden lopussa pakolaisia oli kaupungissa 250. Se tarkoittaa, että maahanmuuttopalvelujen henkilöstön määrä ei mitenkään riitä vakaan palvelutoiminnan ylläpitämiseen.

Syy kaupungin palvelukykyyn nähden ylisuureen pakolaismäärään on valtion toimissa, joilla yritetään saada pakolaiset muuttamaan omatoimisesti eri paikkakunnille.

Viime vuonna Kouvolaan tuli 85 itsenäisesti muuttanutta pakolaista, joille oli annettu vastaanottokeskuksissa muuttovalmennusta ja lupaus takuuvuokran maksamisesta.

Kouvolassa on näiden itsenäisesti muuttaneiden takia ollut pakko rajoittaa kiintiöpakolaisten vastaanottamista.

Pakolaisia on tähän mennessä sijoitettu Suomessa yli 140 kuntaan. Viime vuonna vain 65 kuntaa otti heitä vastaan.

Jarmo Gråsten

jarmo.grasten@kouvolansanomat.fi