Tasa-arvopykälissä riittää täyttämistä

15.11.2012 4:00

Kuntavaalien jälkeinen järjestäytyminen näyttää sujuvan Kouvolassa ilman suurta dramatiikkaa.

Suurimmilla puolueilla on yksimielisyys siitä, että luottamushenkilöiden avainpaikat jaetaan entisen kaavan mukaan: valtuuston puheenjohtajuus menee SDP:lle ja hallituksen puheenjohtajuus kokoomukselle.

Myös henkilöistä näyttäisi olevan jo yksituumaisuus. Jotain odottamatonta täytyy tapahtua, jos Harri Helmisen (sd.) ja Jari Larikan (kok.) yli kävellään.

Sekä Helminen että Larikka ovat kokeneita kuntapoliitikkoja, jotka varmasti hallitsevat puheenjohtajilta vaadittavan tietotaidon.

Yksi suurimmista ongelmista on tasa-arvopykälien täyttäminen.

Kun kaupunginhallituksessa istuu kaikkiaan 13 jäsentä, sekä miehiä että naisia on oltava vähintään kuusi. Sama vaatimus pätee henkilökohtaisiin varajäseniinkin. Myös lautakuntien kokoonpanoissa on samanlaiset haasteet.

Käytännössä Kouvolan ongelma on löytää luottamuselimiin naisedustajia. Esimerkiksi perussuomalaisilla ei ole 11 valtuutetun ryhmässä yhtään naista. Valtuuston ulkopuolisten henkilöiden tuominen hallitukseen ei sekään ole välttämättä hyvä ajatus.

Todennäköisin vaihtoehto onkin se, että SDP tai kokoomus — tai molemmat — marssittavat hallitukseen kaksi naista ja yhden miehen. Kun keskusta valitsee yhden ja kristillisdemokraatit ja/tai sitoutumattomat yhden naisen, on tasa-arvovaatimus toteutettu.

Suurissa ryhmittymissä on jo paheksuttu pienten ryhmien liittoutumista. On muistutettu, että yhdessä sovittiin vaalituloksen kunnioittamisesta.

Liitoissa ei kuitenkaan ole mitään laitonta tai poikkeuksellista. Kysymyksessä on laillinen tapa leventää hartioita.

janne.ronkko@kouvolansanomat.fi

Janne Rönkkö