Korttelikodit ovat ahdingossa

31.12.2016 4:00

Valtion päätös leikata työllistämismäärärahoja on ajanut yhdistyksiä ahdinkoon. Yhdistykset joutuvat supistamaan toimintaansa, koska pitkäaikaistyöttömien tukemiseen ei riitä TE-toimiston myöntämää hankerahaa.

Yksi esimerkki on Kouvolan Korttelikotiyhdistys, jolla on ollut neljä korttelikotia, autotiimi ja kotiaputoimintaa. Yhdistys on myös jakanut ylijäämäruokaa vähävaraisille. Korttelikotiyhdistys sai päätöksen erillisrahoituksesta kesäkuun loppuun saakka. Sen avulla jo sovitut työllistämistoimet saadaan vietyä loppuun.

Erillisrahoituksesta huolimatta yksi korttelikoti, Lehtotupa, joutuu sulkemaan ovensa tammikuun puolivälissä. Yhdistyksestä arvioidaan, että sen työntekijämäärä laskee jo keväällä nykyisestä 67:stä kolmannekseen, ellei uutta rahoitusta liikene.

Kouvolan ja Kotkan korttelikotiyhdistysten edustajat ovat vedonneet oikeus- ja työministeri Jari Lindströmiin korttelikotien toiminnan turvaamiseksi. Heille järjestyi kuluneella viikolla myös tapaaminen ministerin kanssa. Yhdistysten edustajien mukaan Lindström lupasi viedä asiaa eteenpäin, mutta ei eritellyt keinoja, joilla korttelikoteja voitaisiin tukea.

Toivottavasti lupaus ei jää vain kauniiksi puheeksi, vaan keinoja haetaan aktiivisesti. Korttelikodeissa, niin kuin muissakin kolmannen sektorin yleishyödyllisissä yhdistyksissä, tehdään arvokasta työtä. Jos kolmas sektori joutuu ajamaan toimintaansa alas, kaupungin täytyy ottaa vastuuta yhdistysten hoitamista tehtävistä, esimerkiksi tukityöllistämisestä. On kysymysmerkki, riittääkö kaupungilla keinoja tai resursseja.

Petri Karjalainen