Taiteen sisältö on tärkeintä

9.1.2017 4:00

On taas se aika vuodesta, jolloin kulttuurilaitokset analysoivat edellisen vuoden menestystä. Digitaalitekniikan avulla numeerinen tieto saadaan nykyisin salamannopeasti, jos halutaan. Näyttää siltä, että kaupallisilta toimijoilta yhteenvedon saa nappia painamalla. Julkisesti rahoitetut kulttuurilaitokset saavat nekin vuosi vuodelta raportin lähempänä vuodenvaihdetta.

Kouvolan elokuvayrittäjät kertoivat viime vuoden tuloksen mitään peittelemättä vuoden ensimmäisenä arkipäivänä. Kouvolan teatteri löi sekin luvut nopeasti pöytään. Kouvolan museoissakin kyselyihin on jo vastattu. Kymi Sinfoniettan tuloksia vielä odotellaan.

Kun kävijälukuja sitten arvioidaan, laitosjohtajat löytävät helposti ulkotaiteellisia syitä siihen, miksi menestys jäi odotettua heikommaksi. Sisältöhän on aina kohdallaan. Tällaisten loitsupuheiden jälkeen pitää nipistää itseään, kun kaupallisen elokuvateatterin johto sanoo suoraan, että huono tulos selittyy huonolla ohjelmistolla. Se on tietysti helppo sanoa, kun sisältövastuu on muualla.

Paikallisissa kulttuurilaitoksissakin on hyvä muistaa, että ihmisten viihdyttämisessä pätevät samat lainalaisuudet kuin ravintolabisneksessä: hyvä ja paha sana leviävät sosiaalisessa mediassa nopeammin kuin koskaan.

Viidakkorummun viesti ei vaikene sillä, että laitosväki valjastetaan erilaisiin tempauksiin kansan parissa. Tekijöiden ruuti on rajallista.

Viisaampaa on keskittyä sisällön parantamiseen.

Matti Tieaho