Pääkirjoitus

Gambian kipuileva vallanvaihto

23.1.2017 4:00

Länsiafrikkalainen pikkuvaltio Gambia on suomalaisillekin tuttu turistimaana. Sitä on johtanut vuodesta 1994 itsevaltaisin ottein Yahya Jammeh. Hän hävisi joulukuussa presidentinvaalit Adama Barrowille, mutta kieltäytyi jättämästä paikkaansa. Naapurimaiden painostuksen alla hän ymmärsi lopulta väistyä.

Jammeh ehti olla vallassa 22 vuotta ja voittaa neljät vaalit. Tappio tuli hänelle eittämättä yllätyksenä.

Vallanvaihdokset vaalien kautta ovat ylipäätään uusi ilmiö Afrikassa. Kansainvälinen yhteisö, muun muassa Euroopan unioni on rohkaissut ja tukenut demokraattista kehitystä Afrikassa. Vaalien järjestämisessä maanosassa on ollut paljonkin parantamisen varaa. Vaaleihin liittyy manipulointiepäilyksiä ja tuloksista kiistellään, mutta demokratiaa opetellaan vaali vaalilta.

Gambian suhteen Afrikan yhteistyöjärjestöt, Senegalin johdolla ja YK:n tukemana, puuttuivat tilanteeseen. Länsi-Afrikan maat marssittivat joukkojaan Gambiaan turvatakseen ja vauhdittaakseen vaalien mukaista vallanvaihdosta. Naapurimaiden viesti oli vahva koko alueelle.

Jammeh joutui virkakausiensa aikana vähitellen eristyksiin naapurimaidensa taholta arvaamattomuutensa ja kovien otteidensa takia.

Afrikan maat ovat sekaantuneet toistensa asioihin lähinnä, kun niillä on ollut siihen omat vahvat intressinsä. Tällä kertaa vaikuttimena näyttää olevan mahdollisimman rauhallisen ja verettömän vallanvaihdoksen varmistaminen.

Vakaus olisi tärkeää koko alueen talouskehitykselle. EU sekä esimerkiksi Länsi-Afrikassa yhä vaikutusvaltainen Ranska ovat sitoneet kehitysapunsa demokratian edistymiseen.

Ilkka Pohjalainen ilkka.pohjalainen@kaakonviestinta.fi