PÄÄKIRJOITUS

Äänestys vankisti Bernerin asemaa

25.2.2017 4:00

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) selvisi ennakko-odotusten mukaisesti häntä vastaan tehdystä epäluottamuslauseesta. Berner sai eduskunnan luottamuksen luvuin 110-42 vain sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliittolaisten äänestäessä häntä vastaan.

Yksittäisen ministerin joutuminen luottamusäänestykseen on hyvin harvinaista. Tälläkin kertaa demarien esittämän epäluottamuksen taustalla oli ministerin Finavia-sotkujen lisäksi mukana myös puhdasta politikointia ja kuntavaalikampanjaa.

Tosin yhtä lailla hallituskumppanit asettuivat tukemaan tukalaan asemaan joutunutta ministeriään vaikka ne vain muutamaa viikko aikaisemmin kaatoivat tämän tärkeän liikenneverkkoesityksen ”kohteliaalla täystyrmäyksellä” ja ovat olleet eri mieltä useista muistakin Bernerin hankkeista.

Monet kansanedustajat katsoivat, että eduskunnan tarkastusvaliokunnan aikaisemmin Bernerille antamat lievät moitteet Finavian asioihin puuttumisesta riittävät. Valiokunnan mukaan ministerin toiminta ei ollut vakiintuneen omistajaohjauksen käytännön mukaista. Se liittyi sovintosopimusprosessin käynnistämiseen Finavian hallituksen ulkopuolella niin, että hallitus ei ole ollut tietoinen siitä.

Moite perustui Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n raporttiin, joka Bernerin ympärillä käytävässä keskustelussa on jäänyt taka-alalle. Prosessin päättyessä voi nyt kysyä, mikä on VTV:n painoarvo valtion toimien valvojana.

Jos Bernerin asema on hallituskauden aikana horjunutkin, niin luottamuslauseäänestyksen jälkeen se on entistä vankempi. Tilaisuus siirtää epäsuosittu ministeri sivuun meni joksikin aikaa ohi.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi