Eurooppakaan ei ole turvassa

24.3.2017 4:00

Euroopan turvallisuudentunne järkkyi ainakin tilapäisesti, kun ensimmäiset uutiset Lontoon keskustassa tehdystä iskusta kuultiin keskiviikkona. Järkytykseen ei sisältynyt samankaltaista yllätystä kuin Eurooppaa lähivuosina ravistelleissa murhenäytelmissä.

Kansalaisetkin ovat oivaltaneet, että Euroopassa ei olla sen paremmin turvassa kuin muuallakaan maailmassa. Lontoon hyökkäys tapahtui Brysselin iskujen vuosipäivänä, samaan aikaan, kun belgialaiset viettivät muistojuhlaa.

Lontoossa isku alkoi Westminsterin sillalla, jossa hyökkääjä ajoi ihmisten päälle. Poliisin ja tekijän lisäksi iskussa kuoli kaksi ihmistä, kymmeniä loukkaantui.

Teon motiivia ja taustoja on selvitetty tapahtuneesta lähtien. Torstaina ääri-islamilaiseen järjestöön Isisiin yhteyksissä oleva ryhmä väitti tehneensä iskun Lontoon parlamenttiin.

Britannian viranomaisten mukaan hyökkääjä on syntynyt Britanniassa. Hän oli pääministerin mukaan ollut Britannian tiedustelupalvelun MI5:n seurannassa muutamia vuosia sitten.

Muiden joukossa Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tuomitsivat iskun. Englannin pääministeri luonnehti surun keskellä iskua sanomalla, että se oli vihan kohdistamista viattomiin lapsiin, miehiin ja naisiin. Hänen mukaansa terroristi-isku yritti hiljentää demokratian.

Elämän pitää jatkua niin Lontoossa kuin muuallakin. Samalla on pystyttävä arvioimaan tapahtunutta. Eurooppa ei ole entisenlainen lintukoto, ja mielessä on luonnollisesti kysymys siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Tiina Ojutkangas