Turvapaikanhakija työllistyy heikosti

26.3.2017 4:00

Turvapaikanhakijat saavat Suomessa huonosti töitä. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tuore julkaisu osoittaa, että maahanmuuttajista Suomessa työllistyvät kohtuullisesti vain OECD-maista tulevat. Sen sijaan Irakista, Somaliasta, Afganistanista ja Turkista tulleiden työttömyysaste on kymmenen Suomessa asutun vuoden jälkeenkin dramaattisesti korkeampi kuin kantaväestöllä.

Tutkimuksen tehnyt ja Helsingin Sanomien haastattelema taloustieteilijä Matti Sarvimäki pitää maahanmuuttajien heikkoa työllisyyttä kansantalouden kannalta merkittävänä ongelmana. Työttömyyden takia maahanmuuttajista ei tule veronmaksajia. Sen sijaan he saavat verovaroin maksettavia tukia.

Tutkimus antaa faktapohjaa maahanmuuttokeskustelulle, kun puhutaan rahasta. Kolikon toisella puolella on ihmisten avuntarve. Maahanmuuton ongelmista pitää pystyä puhumaan kiihkottomasti. Samaa tasapainoisuutta tarvitaan keskusteluun maahanmuuton hyödyistä. Tuore tutkimus kertoo, että suomalaiset pelkäävät leimautuvansa suvakeiksi tai rasisteiksi.

Suomen on hyvä säilyä sivistysmaana, joka pitää huolta heikko-osaisista kansalaisistaan ja myös kauempaa tulevista todellisista avun tarvitsijoista. Yhtä lailla yksi Suomen valtti on turvallisuus, jota pitää vaalia.

Työ juurruttaa vieraista kulttuureista tulevia erinomaisella tavalla uuteen maahan. Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Villiina Kazi haluaisi maahanmuuttajat ammatilliseen koulutukseen, koska se edistäisi työllistymistä. Samalla oppisi suomen kieltä ja verkottuisi. Kerrassaan hyviä asioita.

Pekka Lakkapekka.lakka@kaakonviestinta.fi