PÄÄKIRJOITUS

Taloudessa uhkia ja odotuksia

29.3.2017 4:00

Talouden näkymät kirkastuvat päivä päivältä. Viimeksi tiistaina pankkikonserni Nordea nosti tämän vuoden kasvuennustettaan 0,3 prosenttiyksiköllä 1,3 prosenttiin. Vaikka kyse onkin desimaalipilkun jälkeisen luvun korjaamisesta, on muutos noteerattava. Vielä joulukuussa Nordea ennusti kasvuksi vain yhtä prosenttia.

Maailmantalouden kasvun Nordea arvioi kiihtyvän 3,7 prosenttiin, joka on korkein luku seitsemään vuoteen. Maailmankaupan kehitys on tärkeä viennistä ja investointitavaroiden kysynnästä elävälle Suomelle.

Luottamus parempiin aikoihin on levinnyt pankkisalien ulkopuolellekin. Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindeksi nousi korkeammalle kuin koskaan sitten vuoden 2010, ja myös teollisuuden vastaavat indeksit näyttävät samaan suuntaan. EK:n kyselyssä 76 prosenttia yrityksistä katsoo kapasiteettinsa olevan kokonaan hyödynnettynä. Se tarkoittaa, että näissä yrityksissä kapasiteetin nosto näkyisi uusina investointeina ja työpaikkojen lisäyksenä.

Kehitystä varjostaa useakin uhkatekijä. Donald Trumpin valinta on hilannut maailmalla osakekursseja ylös, mutta mahalasku terveydenhoitouudistuksen läpiviennissä on horjuttanut uskoa luvattujen suurten infrastruktuurihankkeiden toteutumiseen.

Kotimaassa kasvua kannatellut yksityinen kulutus on hidastunut kikyn ja kiihtyvän inflaation nakertaessa ostovoimaa. Yksityistalouksien velkaantuminen alkaa olla huolestuttavalla tasolla, joka myös vähentää kulutusta.

Kasvua pitäisi nyt osata varjella. Hallituksen tulisi puolivälitarkastelussaan löytää keinoja kasvun ja työllisyyden ylläpitämiseksi ilman, että yhä epävarmemmaksi käyvät työmarkkinat liiaksi hermostuvat.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi