Pääkirjoitus

Kuntavaaleissa teemat hukassa

1.4.2017 4:00

Tästä lauantaista odotetaan kuntavaalien vilkkainta kampanjapäivää. Puolueet ja ehdokkaat käännyttävät markettien edustoilla ja toreilla kannoistaan epävarmoja isoin joukoin. Lisää motivaatiota vaalityöhön tuli perjantaina julkaistusta Yleisradion puoluekannatusmittauksesta. Se kertoi taistelun vaalien ykköspaikasta maassa käyneen todella kireäksi. Tällä hetkellä piikkipaikalla on kokoomus.

Mittauksen suurin uutinen oli se, että SDP:n kannatus näyttää kääntyneen laskuun viime kesästä jatkuneen nosteen jälkeen. Oppositioaseman ja talven puoluekokouksen hyöty näyttää siis sulavan juuri vaalien alla — jos gallupit toteutuvat myös käytännössä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) julkikuva on saanut vaalikauden edetessä kolhuja, mikä näkyy puolueen kannatusluvuissa. Suurista puolueista kokoomuksen kannatus on pysytellyt vakaimpana.

Kannoistaan epävarmojen osuus on Ylen gallupin mukaan yhä poikkeuksellisen suuri. Toivottavasti mahdollisimman moni heistä löytää viikossa itselleen sopivan ehdokkaan.

Vaalikeskusteluja on valtakunnan tasolla leimannut sote-uudistus. Se on tietyllä tavalla hämmentävää, sillä koko sosiaali- ja terveydenhuoltohan on siirtymässä parin vuoden päästä uusille maakunnille. Kyse on toki niin jättimäisestä kuntien tehtäviin vaikuttavasta muutoksesta, että sekin olisi outoa, jos aiheesta ei nyt puhuttaisi.

Kuntalaiselle ylätason sote-lätinä tuntuu jääneen vieraaksi. Ehkä juuri sen takia mitään näkyvää vaalihuumaa ei maahan ole syntynytkään. Teoriassa kuntavaalit ovat ne, joissa ratkotaan kaikkien lähimmin kansalaisia koskettavia asioita. Vaalikampanjoinnissa se ikävä kyllä näkyy liian vähän.

Timo Laitakari