Pääkirjoitus

Reseptihoitaja antaa lääkärille aikaa

20.4.2017 4:00

Kouvola on ottanut askeleen lääkäripalveluiden sujuvoittamiseksi ja kouluttanut ensimmäisen reseptihoitajan. Reseptinkirjoitusoikeus voidaan myöntää sairaanhoitajalle lisäkoulutuksen jälkeen.

Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen jonoista käydyn keskustelun valossa reseptihoitajille näyttäisi olevan tarvetta. Esimerkiksi Lappeenrannassa kokemukset hoitajien reseptinkirjoitusoikeudesta ovat olleet hyviä niin hoitajien kuin asiakkaidenkin näkökulmasta. Hoitajille se avaa uramahdollisuuksia. Potilaiden näkökulmasta ruuhkat vähenevät, kun hoitajien ei tarvitse jonottaa lääkäreiden luokse hakemaan allekirjoituksia resepteihin.

Hoitaja saa kirjoittaa reseptejä vain tietyille tarkasti määritellyille lääkkeille, muun muassa silmätulehduksen ja angiinan hoitoon. Tällä tavalla lääkäreille toivotaan jäävän enemmän aikaa vaativiin tehtäviin.

Innokkuutta reseptihoitajaksi on laskenut koulutuksen vaativuus ja sen hinta. Opiskelupaikkoja on ollut jatkuvasti enemmän kuin koulutettavia. Reseptihoitajaksi mielivä lukee muun muassa farmakologiaa saman verran kuin lääketieteen opiskelija. Kouvolassa kaupunki on maksanut ensimmäisen reseptihoitajan 5 000 euron hintaisen koulutuksen. Lisäksi vaativammasta tehtävästä maksetaan palkanlisä, jonka suuruudesta on paikallisesti sovittu. Kouvolan kannattaa suosia koulutukseen hakeutumista, ja toivottavasti mahdollisimman moni tarttuu tilaisuuteen. Koulutus on joka tapauksessa kaupungille pieni sijoitus, jos sillä edistetään laadukasta hoitoa ja kohtuullisia odotusaikoja.

Krista Lihvonen-Hietakallio