Nordean muutto kova imagovoitto

9.9.2017 4:00

Pankkijätti Nordea aikoo siirtää pääkonttorinsa Ruotsista Suomeen. Muutoksella ei kerrottu olevan suuria vero- eikä henkilöstövaikutuksia, vaikkakin esimerkiksi pääjohtaja Casper von Koskull aikoo muuttaa Suomeen.

Sen sijaan Suomen saama imagovoitto on siirrossa kiistaton.

Nordea perustelee siirtoa tasavertaisilla kilpailumahdollisuuksilla ja ennakkosääntelyllä. Nordean ja sen hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin muuttohalut kasvoivat sen jälkeen, kun Ruotsin hallitus ilmoitti korottavansa vakausmaksuja.

EU:n pankkiunioniin kuuluvassa Suomessa kriisirahastoihin kerättävät pankkien vakausmaksut ovat pienemmät kuin Ruotsissa. Maksuilla varaudutaan pankkikriiseihin.

Pankkiunionin ulkopuolisessa Ruotsissa on Nordean päätöksen jälkeen haukuttu niin hallitus kuin Nordea.

Pankkiunioni oli EU:n vastaus rahoituskriisiin: yhteisillä valvontamekanismilla ja kriisinratkaisumekanismilla valvotaan euroalueen suurimpia pankkeja sekä varmistetaan kaatuvien pankkien hallittu kriisinratkaisu.

Vaikka Nordean liike on pankkien hyvinä aikoina myönteinen asia Suomelle, pankkisektorin riskit kasvavat muuton jälkeen uudelle tasolle. Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Esko Kivisaari totesi kuitenkin Talouselämä-lehdessä, että suomalaisten etuna ovat EU:ssa yhteiset pelisäännöt, yhdenmukainen valvonta ja laadukas sijoittajansuoja.

Menneiden vuosien pankki- ja rahoituskriisit osoittavat, että jälkikäteen selvältä katastrofilta vaikuttava toiminta olikin hyvänä arkena normaalia pankkitoimintaa.

Suurella rahalla on taipumus hakeutua aina kohti entistä suurempia riskejä.

Janne Rönkkö