Kolikon toinen puoli

10.4.2009 4:00

Kouvolalainen kansanedustaja Jari Larikka kirjoitti joulukuussa ulkomaalaislain uudistamisesta näin: "Muutoksien jälkeen se [laki] ei ole enää Euroopan liberaalein ja näin ollen meidän ei tarvitse pelätä hallitsematonta muuttovirtaa Suomeen. Mikäli sitä nyt olisi tarvinnut pelätä muutenkaan".

Laki muuttui ja miten kävi: hallitsematon ns. humanitaarinen maahantulo eli turvapaikkaturismi kasvoi heti ennen näkemättömiin mittoihin, ja vastaanottokeskuksia tarvitaan sisäministeriön virkamiehen mukaan lisää "useita kymmeniä". Larikka ja kaikki muut lain puolesta äänestäneet Kymen kansanedustajat! Kiitos oikein paljon!

Yksi vastaanottokeskuksista on suunnitteilla Kouvolaan. Kouvolan Sanomat hehkutti pääkirjoituksessaan hankkeen hyötyjä, mutta laitetaanpa nyt ne haitatkin esille ikään kuin tasapuolisuuden hengessä. Haitta yksi on se, että keskus vie Kouvolasta kuusi poliisia ja yhden sihteerin pois yleisen järjestyksen ja turvallisuuden töistä turvapaikkatutkintaan. Vakansseja ei korvata mitenkään. Muistakaa kansanedustajaanne, kun poliisin tulo viivästyy eikä rikoksia ehditä tutkia.

Haitta kaksi on se, että muutenkin tiukoilla oleva opetustoimi joutuu keskellä taloustaantumaa palkkaamaan "koordinaattorin" tutkimaan, miten alaikäisten tulijoiden opetus saadaan aikaiseksi - opetus kun kuuluu kunnan järjestettäväksi. Sosiaalitoimi palkannee niin ikään koordinaattorin ja etuuskäsittelijöitä, ja koko kaupunki joutuu lisäksi epäedulliseen kilpailuasetelmaan henkilöstön saamisesta kaupungin muihin tehtäviin, kun vastaanottokeskus alkaa rekrytoida.

Mikään muu hanke ei saisi laman aikana palkata uutta väkeä, mutta jostakin syystä moista kehdataan esittää ulkomaalaispalveluihin - vapaaehtoisesti!

Se, mitä kansanedustaja larikat tammikuussa päättivät maahanmuuttopolitiikasta, näkyy jo nyt pitkin Suomea kalliiksi käyvänä ja hyvinvointipalveluita rapauttavana hätäisenä ja ennakoimattomana touhuiluna, jonka seurauksia makselemme velkarahalla. On erittäin viisasta, että Kouvolan kaupunginhallitus ei heti ostanut kauniita lupauksia. Mitään velvoitetta saati pakkoa perustaa Kouvolaan vastaanottokeskusta ei ole olemassa, eikä hanke lisää kouvolalaisen palveluita tai muuta etua.

Pikemminkin hanke näyttäisi olevan muita palveluita heikentävä. Muuten: vaikka valtio maksaa suurimman osan suunnitellun keskuksen kustannuksista, kuten asiaa ajavat mielellään muistavat mainita, niin me sen siltikin maksamme - valtio kun kerää veroja myös kouvolalaisilta.

Nuiva