Monikulttuurinen yhteisö on onneton

24.2.2010 4:00

Kouvolan kaupungin pitäisi palkata mieluummin yksi luokanopettaja kuin maahanmuuttokoordinaattori. Koululääkäri olisi monin verroin tärkeämpi ilmestys kuin monikulttuurinen toimintakeskus. Kun kaupungilla on rajallisesti rahaa, on järkevää keskittyä ihmisten tarvitsemiin peruspalveluihin eikä monikulttuurisuushaaveisiin.

Monikulttuurinen Kouvola ei nimittäin ole mitenkään tavoittelemisen arvoinen asia. Miksikö? Eikös se ole moderni, hieno ja kaikin puolin kannatettava ajatus! Se kuulostaa hyvältä, dynaamiselta! Mutta miten asia oikeasti on? Harvardin yliopiston professori Robert Putnam tutki monikulttuurisia yhteisöjä ja totesi, että niissä luotetaan vähänlaisesti hallintoon, julkiseen sanaan ja omiin vaikutusmah-dollisuuksiin. Monikulttuurisissa yhteisöissä ei äänestetä, osallistuta talkoisiin eikä tehdä vapaaehtoistyötä. Monikulttuurisissa yhteisöissä ollaan paljon kotona, koska ihmisillä on vähän ystäviä ja he kokevat elämänsä onnettomaksi.

Kouvolan maahanmuutto-ohjelman visioksi on nostettu ”moniarvoinen ja monikulttuurinen Kouvola”. Visio tarkoittaa tavoiteltavaa kuvaa tulevaisuudesta. Minusta vieraantuneiden, passiivisten, toisiinsa luottamattomien ja onnettomien ihmisten Kouvola on kuva, jota ei soisi näkevänsä ainakaan kaupungin virallisena tavoitteena virallisessa ohjelmassa. Ohjelmiin kirjatuilla hullutuksilla on joskus taipumus toteutua...

Matti Suhonen

Kouvola