Lukiokoulutuksen heikko suosio huolestuttaa

13.2.2013 4:00

Olen seurannut Kouvolan lukioverkkokeskustelua tiiviisti ja myös perehtynyt tehtyyn selvitykseen. Ottamatta kantaa selvityksen tekotapaan on mielestäni tärkeää ottaa huomioon pitkällä aikavälillä ratkaisujen hyödyt ja haitat.

Selvitys tarkastelee lukio-opetusta pelkästään kaupungin talouden kannalta, vähemmälle huomiolle on jäänyt sisällölliset asiat ja ennen kaikkea kuntalaisnäkökulma.

On tosiasia, että ikäluokat pienenevät, mutta huolestuttavampaa on lukiokoulutuksen suosion lasku alueellamme. Syitä tähän on varmasti monia, yksi merkittävimmistä on jatkokoulutuspaikkojen vähäinen määrä lukio-opintojen jälkeen.

Kahden nuoren aikuisen yksinhuoltajaäitinä pidän lukiokoulutusta myös kalliina. Olen ihmetellyt toistuvasti, miksi esimerkiksi oppimateriaalit pitää uudistaa lähes joka vuosi.

Aikoinaan esikoiseni osalta pelkästään kirja– ja muut kustannukset olivat kolmen vuoden osalta noin 1200 euroa ja tutkintomaksut siihen päälle, matkakustannuksista puhumattakaan. Samaan aikaan nuoren elämässä eteen tulee myös ajokortin hankkiminen, jos siihen on varaa. Tätä monesti edeltää mopon tai skootterin hankkiminen. Samoihin aikoihin myös lapsilisät loppuvat, juuri kun menotkin ovat korkeimmillaan.

Mikäli lukiokoulutuksen suosiota halutaan aidosti lisätä, tulee etsiä mahdollisuuksia tukea oppilaita myös taloudellisesti enemmän kuin nyt. Muutoin lukiokoulutus alueellamme painottuu liikaa paremmassa asemassa olevien perheiden ja heidän nuortensa yksinoikeudeksi.

Tässä tilanteessa on lukioverkkopäätöksen tekoon otettava aikalisä. Emme tiedä vielä, mitkä ovat lomautusten vaikutukset kaupunkimme talouteen ja kuinka pahasti opetustoiminta halvaantuu, puhumattakaan mahdollisesti harkinnanvaraisten valtionosuuksien menetyksistä.

On tärkeää, että alueemme nuorisolla on yhtäläiset mahdollisuudet yleissivistävään koulutukseen. Se ei koskaan mene hukkaan, aliarvioimatta millään lailla ammatillista koulutusta.

Päivi Kossila

Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja (sd.)

Kouvola