Kaupunki pumppaa rahaa vesiosuuskunnista

20.1.2015 4:00

Vesihuolto-osuuskuntien puhtaan veden hinnoittelu Kouvolassa ei perustu ainakaan tasapuolisiin kustannusvastaavuus- eli panostus/tuotos-suhteisiin. Kaupunginvaltuutettu Anssi Tähtisen (muut) kirjoitus (Mielipide 17.1.) edusti valikoivaa ajattelua.

Väistetään vastuuta ja annetaan monopoliyhtiön jatkaa sanelukäytäntöään.

Tähtinen kirjoitti mm: ”Vesilaitos ei omalla taksapolitiikallaan voine tukea toisen vesilaitoksen toimintamenoja korottamalla omalla toiminta-alueella perittäviä taksoja”. Tosiasiallisesti osuuskunnat ovat vesiyhtiöille ehtymättömiä rahasampoja, joiden puhtaasta vedestä ne saavat käytännössä puhdasta voittoa ja vielä ilman minkäänlaista vastuuta ylläpidosta.

Miljoonia maksaneita osuuskuntien verkostoja on jopa tarjottu vesiyhtiöille, mutta ne eivät ota niitä ilmaiseksikaan, koska monopoliasemansa turvin ne saavat saman rahan ottamatta itselleen ylläpitovastuita.

Esimerkki: Jos 600 liittymäkiinteistön osuuskunta liittyy kaupungin vesiyhtiön verkostoon, niin siitä aiheutuu vesiyhtiölle vain liittymispisteen pieni kertakulu ja jatkossa linjapumppaamoiden pidempi käyttöaikakulu.

Liittymän jälkeen osuuskunta tuottaa välittömästi puhdasta voittoa vesiyhtiölle ja kaupungille.

Sen sijaan 600 asunnon asemakaava-alue vaatinee vesiyhtiöltä miljoonaluokan investointeja, josta katetta alkanee kertyä vasta parin vuosikymmenen jälkeen. Molemmilta alueilta peritään kuitenkin samat maksut? Näin ollen taajaman vesihuolto hulevesijärjestelmineen rakennetaan ainakin osittain osuuskunnilta saatavalla puhtaalla tuotolla.

On naivia todeta, että kuntalaisaloitetta veden hinnan alentamiseksi ei voida käsitellä, kun se oli tullut ”väärään osoitteeseen”. Samoja päättäjiä on molemmissa osoitteissa! Koska monopolilaitos on torjunut kaikki aiemmat esitykset, niin ainoaksi osoitteeksi on jäänyt omistaja eli Kouvolan kaupunki. Kaupungin asiallinen omistajaohjaus on lopullisesti haudattu, kun liikelaitos Kouvolan Vesi yhtiöitettiin. Näin väistetään vastuuta ja annetaan monopoliyhtiön jatkaa sanelukäytäntöään ja epäoikeudenmukaista rahastusta kaupungin pohjattomaan kassaan.

Joillekin osuuskunnille on kyllä myönnetty avustusta ja takauksia, mutta haluttuja hinnoitteluperusteita ei ole saatu, sillä silloin paljastuisi hinnoittelun kokonaistilanne kaikessa raadollisuudessaan.

Seppo Purontakanen (ps.), Kouvola