Turvapaikan hakijoiden tulva on turvallisuusuhka

25.8.2015 4:00

Kesän kuuma puheenaihe on ollut entistä rajummat maahanmuuttajamäärät Afrikan ja Lähi-idän alueilta. Tilanne on jopa niin kriisiytynyt, että Euroopassa on kyseenalaistettu koko vapaan liikkuvuuden ajatus. Monet maat ovat lisänneet valvontaa ja tiukentaneet maahanmuuttajien sosiaalitukia ja turvapaikkakäytäntöjään.

Tilanne vaatii voimakkaita viranomaistoimia ja juridisia tiukennuksia.

Eurooppaan ja Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukko koostuu pääsääntöisesti nuorista miehistä, joiden luulisi mieluummin taistelevan kotimaidensa paremman tulevaisuuden puolesta kuin jättävän lapsensa, naisensa ja vanhuksensa pakolaisleireille ja kurjuuteen oman onnensa nojaan.

Eurostatin tilastojen mukaan koko Eurooppaan tulijoista yli 70 prosenttia on miehiä ja iso osa muslimeja. Ikäryhmän 18–34-vuotiaista 80 prosenttia on miehiä. Tämä näkyy Suomeen tulijoissakin (2014 miehiä 71,5 %, 2015 78 %, Migrin tilastot). Suomeen on saapunut tänä vuonna jo yli 5200 turvapaikanhakijaa, kun koko viime vuonna tulijoita oli ”vain” 3651. Alkuvuodesta tulijoita oli 300–350 hakijaa kuukaudessa, kesäkuussa jo 770 ja heinäkuussa määrä tuplaantui 1479 tulijaan (Migrin tilastot).

Tilanne on totaalisen kestämätön. Valtiovarainministeri Alexander Stubbkin (kok.) pohdiskeli Saksan liittokansleri Angela Merkelin tapaan, että turvapaikanhakijoiden tulvasta voi tulla Euroopalle eurokriisiäkin suurempi ongelma, ja että tilanne on karkaamassa käsistä (Yle 18.8.).

On selvää, että mitä hallitsemattomampaa maahanmuutto on, sitä enemmän mukana tulee myös militanttia islamia edustavia tulijoita, jotka ovat todellinen turvallisuusuhka koko Euroopalle.

EU:n ja Suomen on ryhdyttävä pikaisesti toimiin, jotta turvapaikanhakijoiden tulva saadaan pysäytetyksi. Tilanne vaatii voimakkaita viranomaistoimia ja juridisia tiukennuksia. On pidettävä huolta myös siitä, että jo täällä olevat turvapaikanhakijat ja pakolaiset ovat Euroopassa vain määräaikaisina vieraina, eivätkä pysyvinä siirtolaisina. Kun kriisitilanteet rauhoittuvat, on kotiinlähdön aika.

Antti Pakkanen, Kymenlaakson maakuntahallituksen jäsen (kesk.), Hamina