Museoveturin kunto Kouvolan häpeäpilkku

28.8.2015 4:00

Museoveturi Ruuhveltti, jonka kunnostivat ja näytteille asettivat rautatieläiset vuonna 1970, koska silloin tuli kuluneeksi sata vuotta Riihimäki—Pietari-radan valmistumisesta, on päässyt huollon puutteessa niin surkeaan kuntoon, että se on häpeäpilkkuna kaupungille.

Pitäisi olla lasivitriini, kuten kauppakeskus Veturin veturilla on.

Kuka mahtaakaan olla veturin omistaja, ja kenelle huolto kuuluisi?

Aluksi homman hoiteli pitkään koko projektin puuhamies, veturinkuljettaja Toivo Mykkänen. Jo vuonna 1972 Kouvolan nuorkauppakamarin jäsenet keksivät järjestää yleisötapahtuman, Veturin kiillottajaiset. Näyttelijä Yrjö Parjanne juonsi tapahtuman, Jaska ja Peska lauloivat, Raimo Kippo luennoi vetureista ym. Siitä piti tulla perinnetapahtuma, vaan eipä tullut.

Sen jälkeen on joskus nähty satunnaisia talkoolaisia trasselitukko kädessä veturin kimpussa.

Veturin nykyinen kunto on sellainen, että enää ei pelkkä ”kiillotus” riitä, vaan tarvitaan myös kemikaaleja, maaleja ym. Kuka maksaa?

Vanha juhta ei kuitenkaan taivasalla pysy kauniina kunnostettunakaan. Pitäisi olla lasivitriini, kuten kauppakeskus Veturin veturilla on. Mitä, jos pidennettäisiin hiukan vitriiniä, ja vietäisiin Ruuhveltti siellä olevan veturin tilalle, koska sehän ei ole kuin veturinpuolikas, koska tenderi (polttoaine- ja vesivaunu) puuttuu. Näin olisivat kiillotus- ja ehostushuolet ohi pidemmäksi ajaksi.

Seppo Räisänen, Valkeala, Kouvola