Ratamo-keskuksen hyödystä ei laskelmaa

14.12.2016 4:00

Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki (KS 9.12.): ”Ratamo-keskuksen tuottavuushyödyksi on arvioitu 10–12 miljoonaa euroa vuodessa, eli miljoona kuukaudessa on tullut takkiin aina kun tätä on venytetty.”

Arvion tyrkyttäminen faktana ei mielestäni sovi kaupunginjohtajan arvolle. Kaikki Ratamo-keskushankkeeseen perehtyneet tietävät, että laskelmaa tuottavuushyödystä ei ole olemassa. Fakta sen sijaan on, että viisi vuotta paperilla maanneen Ratamo-keskuksen suunnitteluun on mennyt miljoonia euroja. Faktaa on myös se, että hankkeelle ei ole löytynyt rahoitusta, rakentajaa, eikä toteuttamiskelpoista suunnitelmaa. Nyt aiotaan esittää jotain ”uudenlaista” Ratamo-keskusta, joka olisi ”pienempi”. Eikö tälle järjettömyydelle saada pistettä?

Kouvolalla ei nykyisellä 20,75 prosentin verolla ole riittävästi tuloja edes taloutensa tasapainottamiseen. Vuoden 2018 jälkeen käytössä olevat verotulot putoavat alle puoleen nykyisestä. Millä Lamminmäki ja Jari Larikka kuvittelevat Kouvolan maksavan korkoineen jopa 240 miljoonaan euroon nousevan Ratamo-keskuksen investointivelan seuraavien 30 vuoden aikana? Monitoimikeskuksen korot ja kuoletukset olisivat noin kahdeksan miljoonaa vuodessa toisin sanoen suunnilleen saman verran kuin Kouvolan nykyinen tasevaje. Kun edes sen korjaamiseen rahaa ei löydy, niin kuinka sitä löytyisi 16 miljoonan tasevajeeseen?

Annikki Niiranen myönsi jo pari vuotta sitten, että terveydenhuollossa säästöjä ei saada uusia seiniä rakentamalla vaan uusilla hoitomenetelmillä. Uudet hoitomenetelmät eivät vaadi Ratamo-keskuksen rakentamista.

Jouni Suninen, kaupunginvaltuutettu (demokraattiset), Kouvola