Taasko Carea unohtaa pohjoisen?

17.12.2016 4:00

Carea lähetti syksyllä ministeriöön poikkeuslupahakemuksen, jossa haettiin rakennuslupaa vain Kymenlaakson keskussairaalalle (Koks). Lupa ei edennyt ministeriössä, vaan tuli takaisin. Samassa yhteydessä ministeriö toivoi Kymenlaaksosta sellaista poikkeuslupahakemusta, jossa olisi huomioitu koko maakunta, myös pohjoispää.

Keskiviikkona 14.12. luin Kouvolan Sanomista, että Carea aikoo nyt hakea poikkeuslupaa vain Koksin laajennusosan rakentamiseen. Ministeriö oli kuitenkin toivonut maakunnalta ”yhteistä näkemystä siitä, miten erikoissairaanhoito tulevaisuudessa maakunnassa järjestetään ja millaisia tiloja se tarvitsee”.

Missä vaiheessa nämä yhteiset näkemykset mahtavat olla? Miten paljon yhteisiä neuvotteluja on käyty kuluneen joulukuun aikana, jolloin näkemystä olisi pitänyt muodostaa? Samaisessa jutussa nimittäin kerrotaan, että esimerkiksi Kouvolan kaupunginhallitus ei ainakaan vielä maanantaina 12.12. ollut tietoinen työnjaosta tai sen tarvitsemista investoinneista.

Koko soten valmistelun ajan on puhuttu siitä, että sairaalapaikkoja pitää vähentää, Kymenlaaksoonkin suunniteltuja investointeja pitää supistaa. Näin pitää tehdä sekä etelässä että pohjoisessa. Onko Koksissa ehditty nyt joulukuun aikana tehdä uusia laskelmia tarvittavien tilojen suhteen vai onko vain pilkottu vanha suunnitelma osiin? Miten suurta laajennusosaa ylipäätään tarvitaan?

Mutta ennen kaikkea herää kysymys: Taasko Carea aikoo unohtaa pohjoisen?

Ritva Sorvali, kaupunginvaltuutettu (vihr.), Kouvola