Kustannustasoa ja velanottoa leikattava

5.1.2017 4:00

Itsenäisen Suomen pelastaneet ja rakentaneet sukupolvet ovat vähitellen väistymässä ikuiseen lepoon. He antoivat uhrinsa ja työpanoksensa, jotta Suomi olisi tulevilla sukupolvilla hyvä maa elää. Heitä voidaan hyvällä syyllä kutsua kunnian sukupolviksi. Taisteltiin itsenäisyyden puolesta, uhrauduttiin, maksettiin sotakorvaukset ja lapset koulutettiin.

Nykyinen sukupolvi on ajamassa Suomen tilanteeseen, jossa valtionvelka on jo ylittänyt 100 miljardia euroa. Tällä menolla Suomi velkaantuu vuosittain yli viisi miljardia lisää. Siinä on tuleville sukupolville maksettavaa. Kansantuote on kasvussa. Se kuitenkin perustuu kotimaiseen kulutukseen ja velanottoon. Suomen viennin kehitys on taantunut pitkään. Vienti takkuaa, koska kilpailukyky on menetetty. Kustannustaso pääsi revähtämään 2000-luvun alussa. Eikä vanha konsti, devalvaatio ole enää mahdollinen.

Kaksi vuotta on tahkottu yhteiskuntasopimusta ja kilpailukykysopimusta laihoin tuloksin. Kaikkien puolueettomien asiantuntijoiden mielestä näillä vesitetyillä lääkkeillä ei velkaantumista katkaista. Kuitenkin halutaan pitää tiukasti kiinni ”ansaituista” eduista, vaikkei niitä oikeastaan itse ole ansaittu.

Demokraattinen päätöksenteko on luisunut järjestöjohtajien käskyvallan alle. Hallituksella oli oikeat tavoitteet hallitusohjelmassa, yhteiskunta- ja kilpailukykysopimukset, mutta ammattijärjestöt ovat ne vesittäneet. Ammattiyhdistyspomoilla näyttää olevan enemmän valtaa kuin pääministerillä.

Tällä menolla ainoa tie ovat kululeikkaukset ja velanotto. On leikattava nuorten koulutuksesta ja monesta muusta tärkeästä asiasta, jotta tämä sukupolvi saa pitää ”ansaitsemansa” edut. Suomen kustannustason nousu, kiitos työmarkkinajärjestöjen itsekkään politiikan on hävittänyt Suomesta tuhansia työpaikkoja. Ainoa, joka tähän mennessä on lupautunut talkoisiin, on tasavallan presidentti lupaamalla alentaa palkkiotaan. Ei tullut vastakaikua kansanedustajilta eikä ammattiyhdistyksiltä.

Uuden vuoden toivomuksena on, että ulkomaankauppa saataisiin vetämään, jotta seuraavat sukupolvet voisivat muistella meitä kunnioituksella eikä sukupolvena, joka itsekkyydellään jätti velat lastensa maksettavaksi.

Kari Taskinen, Kouvola