Missä sun lapsi hengaa?

25.1.2017 4:00

Meillä on iso huoli asemalla ja sen läheisyydessä aikaansa viettävistä nuorista. Asemalla sekä Valtarin ja Manskin kauppakeskuksissa liikkuu paljon päihteitä. Nuoret ovat kokeilunhaluisia ja viettäessään aikaa näissä paikoissa kynnys päihteiden käyttöön madaltuu päihteiden ollessa helposti saatavilla.

Vanhempien tehtävänä on tukea, ohjata ja rajata nuorta.

Alaikäisten keskuudessa yleisimpiä päihteitä ovat tupakka, nuuska, alkoholi ja kannabis. Lisäksi nuoret kertovat erilaisia lääkkeitä käytettävän päihtymistarkoitukseen mitä moninaisimmin keinoin. Kynnyksen päihdekokeiluihin madalluttua saattavat kokeilut tulla vauhdilla, aineesta toiseen. Kukaan ei halua, että oma nuori lipsahtaa sivuraiteelle. Niin on kuitenkin vaarassa käydä niille, jotka viettävät aikaansa asemalla.

Nuoruus on itsenäistymisen ja aikuisuuteen kasvamisen aikaa. Silloin vapauden tunne viehättää ja kaverisuhteet nousevat nuoren elämän keskiöön. Pitää muistaa, että monessa tilanteessa aikuisen lailla käyttäytyvä nuori, on kuitenkin vielä lapsi. Vanhempien tehtävänä on tukea, ohjata ja rajata nuorta, jotta hänen nuoruutensa olisi mahdollisimman hyvä ja turvallinen.

Tiedätkö missä lapsesi viettää aikaa? Tiedätkö kenen kanssa hän on? Tiedätkö mitä hän tekee? Tiedätkö onko hän käyttänyt päihteitä? Vanhempien on hyvä tietää vastaukset näihin kysymyksiin oman lapsensa osalta. Toivomme vanhemmilta mielenkiintoa nuoren elämää kohtaan ja uskallusta asettaa hänelle rajoja. Päivittäiset kohtaamiset ja keskusteluhetket usein avaavat nuoren maailmaa myös meille aikuisille. Mikäli nuoren kapinointi huolenpitoa ja välittämistä kohtaan kasvaa kohtuuttoman suureksi, on apua ja tukea saatavilla. Vastaamme mielellämme mieltä askarruttaviin kysymyksiin, olemme täällä koko perhettä varten.

Heli Mannila, ehkäisevä päihdetyöntekijä, Laura Sillanpää, ehkäisevä päihdetyöntekijä Jutta Kapiainen, erityisnuorisotyöntekijä, Kouvolan kaupungin nuorisopalvelut, Motiimi