Sairaankuljetus on suuri ongelma

9.2.2017 4:00

Muutamia vuosia sitten lääkintäviranomaiset tekivät ratkaisevia virheitä sairaankuljetuksessa. Ensimmäinen ongelma on se, että 112-toiminta keskitettiin valtakunnassa. Tästä on aiheutunut lukuisia tapauksia, joissa ambulanssi on ohjattu väärään paikkaan. Järjestelmä ei voi tässä syyllistää hädässä olevaa. Järjestelmän on toimittava varmasti.

Kuitenkaan aina ei ole ambulanssissa lääkäriä.

Toinen virhe on se, että hälytystapauksessa ambulanssin tarpeellisuuden ja potilaan hoidon tarpeen arvioi ambulanssin henkilökunta. Jos mukana on lääkäri, ei ongelmaa synny. Kuitenkaan aina ei ole ambulanssissa lääkäriä. Jos silloin hätätapauksessa ambulanssin henkilökunta tekee diagnoosin, ettei potilas tarvitse lääkärin tutkimusta ja hoitoa, syntyy suuria ongelmia.

Viime vuosien aikana olen itse kokenut tämän muutaman kerran. Kutsuttuani ambulanssin paikalle on ambulanssin henkilökunta päättänyt, että potilas ei tarvitse lääkärin tutkimusta, vaikka minä lääkärinä olen ollut toista mieltä. Tällaista ovat kokeneet myös kollegani muualla Suomessa — muun muassa Tampereen terveyskeskuksen ylilääkäri, joka teki kantelun oikeuskanslerille.

Olen nähnyt omassa työssäni, että palvelutalossa kaatunut ja loukkaantunut potilas on vain nostettu sänkyyn ja ambulanssi on lähtenyt omille teilleen. Seuraavana päivänä sitten on kutsuttu ambulanssi uudelleen ja lääkäri on sairaalassa todennut potilaalla luunmurtuman.

Olen kiinnittänyt tähän ongelmaan huomiota aikaisemminkin. Oikeuskansleria on myös informoitu, mutta asiaan ei ole tullut korjausta. Nyt soten kynnyksellä, tulee mieleen, että tässä onkin käynnissä ensihoidon priorisointi. Tosin järjestelmä ei ole kustannustehokas. Hoidon viivästyminen tulee aina kalliimmaksi puhumattakaan potilaan ruumiillisesta ja henkisestä kärsimyksestä. Tosin näyttää siltä, että sotessa rakennetaan niin tehokas byrokratia, että siellä ei paljon potilasta tarvita. Ruohonjuuritason lääkärinä huolestuttaa, minne ollaan menossa.

Raimo Lind, lääkäri, Kouvola