Keskustassa vain yksi ruokakauppa

17.2.2017 4:00

Kouvolan keskustassa kulkee vanhoja ihmisiä kantaen painavia kauppakasseja pitkiäkin matkoja. Luulen, että monet heistä muuttivat juuri keskustaan tullakseen palveluiden lähelle. Täällä he pärjäisivät hyvin ilman autoakin, kun kaupat ovat lähellä. Vaan mitä vielä, keskustan laajaa aluetta palvelee nykyisin yksi ruokatavarakauppa. K-ketju otti ja lähti Sipatista suurella kiireellä, vaikkei uudesta kauppapaikasta ollut mitään tietoa. Se vähät välitti asiakkaistaan, vaan pakotti heidät raahaamaan ostoksiaan pyryssä ja liukkaudessa oman terveytensäkin uhalla.

Kyllä tässä vähän ihmetyttää kaupunginkin rooli. Eikö kaupungilla ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa kauppaketjujen toimintaan. Ensin ne lasketaan rakentamaan ostosparatiisinsa kaupungin periferiaan. Sitten ihmetellään keskustan kurjistumista ja muuttumista aavekaupungiksi, jonka entisissä näyteikkunoissa on nyt tilaa peilata omaa kuvaansa.

Ne, joilla on autot, pääsevät kyllä Katajaharjun paratiisiin. Mutta eihän totta vie kaikilla kaupungin asukkailla tarvitse olla autoa, vai onko se näin määrätty jossain pykälässä. Kuinka pitkään tämä absurdi tilanne saa jatkua, etteivät isot ala heräillä. Katsooko kaupan johto ja kaupungin johto hyvällä omallatunnolla näitä kassejaan raahaavia ihmisiä?

Tulkaa ihmeessä kaikki raskautetut Tornionmäkeen. Meillä on täällä niin S- kuin K-kauppakin. Meillä on Tokmanni, meillä on kohta Lidlikin. On varaa valita kauppa pussin paksuuden, aatteen palavuuden, kaupan kassan hymyn tai vaikkapa pysäköintialueen suuruuden mukaan. Ja tavaraa riittää. Keskustan ainoan kaupan tavaratoimitus ei jaksa vastata kysynnän tarpeisiin; näin minulle on kerrottu monestakin suusta. Vaan täältä löytyy. Jos tuote on kaupasta A päässyt loppumaan, ei hätää, lähellä olevista kaupoista tuote varmasti löytyy. Nääs kokemusta on.

Kalevi Riikonen, Kouvola