Kouvolan osaaminen valtion vahvuudeksi

17.2.2017 4:00

Valtion toimet vuosia velloneen kestävyysvajeen korjaamiseksi ja kasvun aikaansaamiseksi jatkuvat. Kouvola on tehnyt voitavansa maakunnallisen työnjaon sekä yhteistyön aikaansaamiseksi. Nyt toivoisi vastaantuloa valtion suunnalta.

Tuntuu olevan varsin yleistä, että Kouvolassa ja Kymenlaaksossa herätään jälkijunassa tulevaisuuden muutoksiin ja mahdollisuuksiin. Alueella pitäisi herkemmin tarttua uudistuksiin ja erilaisiin kehityshankkeisiin. Kouvolassa tulevaisuuden vahvuuksia voidaan nähdä esimerkiksi laki- sekä insinööriosaamisessa. Näissä olisi hyvä olla hereillä ajoissa.

Tuomioistuinviraston valmistelu on käynnissä. Tuomioistuinvirasto hoitaisi tuomioistuinten hallintotehtävät palvellen tuomioistuimia valtakunnallisesti. Kymenlaakson käräjäoikeuden keskittyessä Kouvolaan tulee samalla selvittää mahdollisuudet sijoittaa tuomioistuinvirasto, tai viraston osasto Kouvolaan. Paikkakunnalta löytyy vahvat perinteet hallinto- ja hovioikeuden jäljiltä. Lisäksi alueen lakimieskunta uudistuu ja alueelle on asettunut ja asettuu monia nuoria juristeja, jotka pärjäävät ammattitaidossa hyvin valtakunnallisessakin vertailussa. Kouvolasta löytyy osaamista, virastotiloja sekä hyvät kulkuyhteydet ympäri Suomen. Tässä olisi asiantuntijoita kuuntelevalle ja kohtuullisen hyvät väliarvostelut saaneelle oikeusministerille idea takataskuun.

Kouvolasta löytyy myös monia insinööritoimistoja ja kovan luokan insinööriosaamista esimerkiksi suunnittelupuolella. Sijaintinsa puolesta Kouvola on varsin hyvä paikka suunnittelutoimistolle, sillä matka on lyhyt niin pääkaupunkiseudulle, lentokentälle kuin Itä- ja Keski-Suomen tehdaspaikkakunnille. Esimerkiksi metsäteollisuuden heräillessä innovoimaan myös insinööritoimistot tulevat saamaan uutta työtä. Eri alojen yhtiöt tehtaineen ovat merkittäviä hyvinvointiyhteiskunnan rahoittajia niin palkkojen, investointivaikutusten kuin verojenkin muodossa ja ne tarvitsevat vierelleen vahvaa insinööriosaamista. Kehitystä tukemaan Kouvolaan olisi hyvä saada tekniikan alan koulutusohjelma.

Kymenlaaksolaiset, olkaa ajoissa hereillä ja pitäkää puolenne kehityshankkeissa. Meillä on omat vahvuutemme ja niitä pitäisi tuoda paremmin esille.

Tomi Mallat, diplomi-insinööri, Kouvola