Ratamo, trollaus ja vaihtoehtoiset faktat

27.2.2017 4:00

Trollaus tuli ilmiönä kaikille tutuksi Krimin valtauksen yhteydessä ja nykyään vaihtoehtoisia faktoja harrastaa jopa USA:n presidentti. Kun väitettä, vaikka väärääkin, toistaa riittävän usein, muuttuu väittämä jo totuudeksi tai ainakin väittämä alkaa elää omaa elämäänsä. Trollauksen kaltaisen informaatiosodan tarkoituksena on saada kansalaiset epävarmoiksi ja kääntymään trollaajien puolelle.

Lapsuuteni maisemissa hiihtelin usein läheisellä suolla, jossa puiden korkeus ei juuri ylittänyt asuinhuoneiston korkeutta. Nyt kun olen kävellyt Ratamo-suoksi ristityllä alueella, olen voinut ihmetellä järeää puustoa. Ilmeisesti Kymenlaaksossa käsite suosta on hieman erilainen kuin kotiseudullani.

Voihan tietysti olla, ettei Kymenlaaksossa osata rakentaa muualle kuin kalliolle. Helsingin rautatieasema ja Ateneum ovat pysyneet paikallaan koko elinikäni ja valokuvien perusteella vielä kauemminkin. Maaperä on pääkaupungin keskustassa kuitenkin vanhaa merenpohjaa ja pehmeää. Tosin molemmat rakennukset on rakennettu jo tsaarin aikana. Lieneekö venäläisillä rakennusmestareilla sitten sellaista taitoa, jota suomalaisilla ei ole?

Espoon uutta sairaalaa suunniteltiin samoihin aikoihin kuin Ratamoa ja nyt se on valmis. Siellä on yhden hengen huoneita, joissa omainen voi tarvittaessa yöpyä. Yle Uusimaan uutiskuvien perusteella sairaalan sisätilat ovat viihtyisät ja väljät. Samanlaista suunniteltiin Ratamoonkin, tosin koko suunnitelma ristittiin ökysairaalaksi.

Olisihan viihtyisä ja tilava rakennus suuresti poikennut perinteisestä Kouvolan betoniarkkitehtuurista ja siten rikkonut harmonisen kokonaisuuden. Uskon kuitenkin, että samalla rahalla voidaan tehdä viihtyisä tai sitten betonihirvitys.

Pohjois-Kymen sairaalan on sanottu olevan hyvässä kunnossa ja loistavalla rakennuspaikalla. Kaikesta tästä huolimatta rakennuksen osia on vähitellen asetettu käyttökieltoon sisäilmaongelmien vuoksi.

Kouvolan talous ei olisi kestänyt investointia sairaalan ja terveyskeskuksen yhteiselle rakennukselle. Investointeja on aikaisemmin tehtykin putkipinnoitetehtaaseen ja nyt moottorirataan sekä kohtapuoleen matkakeskukseen. Matkakeskus lieneekin hyödyllinen, kun moni terveydenhuollon ammattilainen on jättänyt Kouvolan ja muita seuraa perässä.

Nettikeskustelussa on hehkutettu sitä, kuinka Koksissa terveyskeskuslääkäri voi ohjata samassa talossa erikoislääkärin arvioon ja vaikka leikkaukseen samoin tein. Kirjoittajan mukaan ei onnistu Poksissa. Ei niin, jos terveyskeskuslääkäri on Marjoniemessä ja erikoislääkäri Sairaalamäellä. Ratamossa olisivat molemmat olleet samassa rakennuksessa.

Kalevi Karjalainen, erikoislääkäri, Riihimäki