Vanhat kuntarajat on unohdettava

28.2.2017 4:00

Erikoislääkäri Kalevi Karjalainen kertoi (KS 27.2) sen epämiellyttävän totuuden, jonka kanssa paikalliset valtuutetut saavat nyt ja tulevaisuudessa elää. Kouvolan suunnitelmat terveydenhuollon palveluiden uudistamiseksi ammuttiin alas trollaamalla ja vaihtoehtoisia faktoja esittämällä. Eikä tämä asioiden vääristely ole loppunut, sitä käytetään vaaliteemana tulevissa kuntavaaleissa.

Alueellinen

Ratamo-keskus-hankkeen keskeyttäminen on esimerkki siitä, miten käy, kun yhteisesti tehtyjä päätöksiä ei haluta noudattaa, vaan aletaan tietoisesti toimia tehtyjä päätöksiä vastaan. Ei julkisesti, vaan kulisseissa pikkuhiljaa vaihtoehtoisia totuuksia esittäen.

Kehitystyö keskeytettiin muka odottamaan sote-valmistelun päätöksiä sekä työnjakoneuvotteluiden valmistumista Carean kanssa. Odottamista on kestänyt kohta vuoden ja olemme tilanteessa, jossa neuvotteluvaramme on lähes nolla. Odotamme, mitä muut meille jättävät, suunnitelmat satojen terveydenhuollon työpaikkojen siirtämiseksi pois Kouvolasta ovat valitettavasti valmiina.

Vaihtoehtona olisi ollut kohta valmis, Kalevi Karjalaisen kuvailema viihtyisä ja tilava Ratamo-keskus yksityisine huoneineen, jos päättäjät olisivat pysyneet siinä, mitä yhteisesti päätimme.

Olen huolissani tästä kehityksestä, joka ei rakenna uutta Kouvolaa, vaan repii kaupunkiamme eri suuntiin vanhoihin kuntarakenteisin perustuen. Alueellinen protektionismi ja osaoptimointi ovat tulleet tärkeämmiksi kuin kokonaisuuden kehittäminen.

Kouvolan kaupunginhallitukseen on tulossa käsittelyyn tulevaisuuden palvelumalli 2030 -raportti. Raportin on koonnut kehittämisjohtaja Jyrki Harjulan johdolla työryhmä, joka oli koottu eri poliittisista ryhmistä.

Raportissa lähdetään siitä, että Kouvolaan perustetaan vanhojen kuntien rajoihin perustuen viisi aluekeskusta. Alueille perustettaisiin alueparlamentit, jotka muodostuisivat PM2030 -ohjausryhmän nimitysvaliokunnan esitysten pohjalta.

Toimenpide-ehdotus ei maistu 2030- tulevaisuusraportilta, vaan mielestäni sijoittuu aikaan ennen kännyköitä. Varmaan hyvää tarkoitetaan, mutta varmuudella luodaan mekanismi, joka luo puitteet ja välineet lihavaan riitaan vanhojen kuntien asukkaiden ja valtuutettujen kesken.

Raportti ei vastaa mielestäni tulevaisuuden näkymää Kouvolasta. On vaikea kuvitella, että 2030 ihmiset, päättäjät ja kuntalaiset lähtisivät omissa tulevaisuuden suunnitelmissaan liikkeelle perustaen kaiken vanhojen kuntarajojen olemassa oloon. Riitelyllä, vaihtoehtoisilla faktoilla ja trollaamisella pilasimme jo Kouvolan oman edistyksellisen ja tarpeellisen terveydenhuollon uudishankkeen. Mitä kaikkea olemme vielä valmiita uhraamaan?

Jari Larikka, kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok.)