Ratamon myöhästyminen ei johdu tontista

5.3.2017 4:00

Erikoislääkäri Kalevi Karjalainen Riihimäeltä (KS 27.2) otti napakasti kantaa Ratamo-keskuksen myöhästymiseen ja kummasteli, miksi Kouvolassa ei osata rakentaa suoperäiselle tontille?

Ratamon suunnitteluprojekti on käytännössä alkanut jo 2009, siis paljon aikaisemmin kuin Espoon sairaalan. Ratamo1-projekti alkoi jo 2012 tammikuussa.

Ratamo-keskuksen myöhästyminen ei johdu tontista vaan täydellisestä osaamattomuudesta, jolla projektia on viety eteenpäin. Kymmenien miljoonien projektia on vetänyt projektipäällikkö, jolla ei ole riittävää ammattitaitoa rakennuttamisesta saati rakentamisesta. Tietohallintopäällikön valinta projektijohtajaksi oli käsittämätön valinta, jossa ammattitaidon on korvannut suhde kaupunginjohtajaan ja poliittisiin päättäjiin. Tietohallintopäällikkö siirtyi projektipäälliköksi muodollisesti toukokuussa 2012, käytännössä 2012 tammikuussa.

Projekti on kulkenut katastrofista toiseen. Ammattitaidon puutteesta kertoo täysin epärealistinen elinkaarimalli, jota ajettiin kuin kyytä piippuun. Kallis elinkaarimalli ja ylisuuret vuokrat olisivat ainakin tuplanneet kustannukset, joten siitä oli pakko luopua. Asia, joka oli tiedossa jo ennen elinkaarikilpailutuksen aloittamista.

Hankesuunnitelman tilaohjelman reilun 20 prosentin ylitys budjettiin nähden johti suunnittelun keskeyttämiseen, kunnes tilaohjelma oli saatu järkeistettyä Kouvolan puolesta. Rakentamisen aloitus siirtyi, eikä rakentamaan päästy 2015 alkuvuodesta. Suunnittelu ynnä muut kustannukset tosin juoksivat koko ajan. Ammattitaidon puutteellisuudesta kertonee myös parkkihallin, liikennejärjestelyjen karsiminen ja siirtäminen hankkeen ulkopuolelle kustannuksien ja ylityksien peittämiseksi.

Ratamokeskuksen myöhästyminen ja budjetin ylitys on jo nyt suhteessa suurempi kuin paljon parjatun Länsimetron. Ratamokeskuksen rakennuttaminen pitäisi siirtää ammattilaisille eikä nimittää projektihenkilökuntaa pelkästään suhteilla.

Pekka Korpivaara, kaupunginvaltuutettu (kok.)