Kouvolalla mahdollisuus uuteen aikaan

16.3.2017 4:00

Uuden kaupunginjohtajan myötä Kouvolalle on syytä luoda uusi imago. Tylsästä Lahden ja Lappeenrannan välikaupungista pitää siirtyä uuteen aikaan. Aikaan, joka tuo tänne uusia työpaikkoja ja verotuloja. Niillä voidaan kattaa palveluita ja koulutusta sekä muuta hyvinvointia. Kiinnostus uutta kaupunginjohtajaa kohtaan tulee lisäämään myös mielenkiintoa kaupunkiamme kohtaan ja toivottavasti hänen tekonsa tukevat näitä odotuksia.

Kouvola on isojen kaupunkien tasolla huipputason jääkiekossa, pesäpallossa ja koripallossa.

Profiilin nostoa varten pitää nopeasti tunnustaa omat vahvuudet ja heikkoudet. Jostain syystä meitä on esimerkiksi markkinoitu heikosti liikunta- ja urheilukaupunkina. Kouvola on isojen kaupunkien tasolla huipputason jääkiekossa, pesäpallossa ja koripallossa. Muutkin palloilulajit koettavat nostaa tasoaan, jos vain resurssit sen sallivat.

Kaupunki on kyllä tukenut näitä lajeja paremmin kuin esimerkiksi Kotka, muttei ole osannut luoda nimeä näiden vetovoimaisten lajien siivellä. Jos huippu-urheilu otettaisiin kaupungin mainontaan todella näkyvästi mukaan, se toisi hyvin positiivista näkyvyyttä Kouvolalle. Samalla kaupungin tulisi nostaa profiilia kaikkien asukkaiden liikkumiseen ja hyvinvointiin tähtäävillä teoilla. Koko Suomessa ei ole kaupunkia, joka kertoisi kulkevansa asukkaiden hyvinvointi edellä.

Sen sijaan, että itkisimme huonosti menneitä sote-neuvotteluja, voisimme tehdä edelläkävijän työtä ihmisten hyvinvoinnin eteen laajalla rintamalla ja silti pienillä kustannuksilla. Meillä on hyvät latuverkostot ja luistinradat talvella. Jäähallejakin löytyy. Ulkoilupaikat ovat hyvässä kunnossa aivan keskustan tuntumassa ja laitakaupungin taajamat ovat pystyneet ylläpitämään kohtuullisia liikuntapaikkoja. Urheiluseurat ja vapaaehtoiset tekevät siinä arvokasta työtä. Pyöräily, kävely ja rullaluistelu onnistuvat hyvän pyörätieverkoston avulla. Sitä tehostamalla saisimme houkuteltua väkeä liikkumaan ja työmatkat sujumaan pyöräillen.

Tämän tyyppiset markkinointia tukevat puitteet ovat jo valmiina, mutta niitä ei nähdä tässä valitusten kaupungissa. Muitakin juttuja löytyy vaikkapa kulttuurin puolelta, joskaan ei yhtä monipuolista tarjontaa. Matkakeskus saattaa olla tähän lääkettä, jos monitoimitilat parantavat tilannetta. Kuitenkin Kouvolasta puuttuu tavallinen sportti-hotelli, joka saisi asiakkaita liikunnallisen kaupungin sydämessä järjestetyistä tilaisuuksista.

Kinnon kannattaisi keskittyä tavallisten matkailijoiden informoimiseen Kouvolan eduista ja unohtaa KHL-joukkueet. Yrittäjät kyllä tietävät minkä tyyppinen matkailu tuo käyttöasteet riittävän korkeiksi. Luodaan siis ”Kouvola, Koko Kansa Kunnossa” -imago ja tehdään samalla palvelus itsellemme.

Ilkka Mäkijärvi, kuntavaaliehdokas (kok), Kouvola