16-vuotias äänestäjä liian nuori

20.3.2017 4:00

Valkealan yläkoululla järjestettiin oppilaille vaalipaneeli 15.3. ja läsnä oli eri puolueiden edustajia laidasta laitaan. Vastuuoppilaat vetivät paneelin tyylikkäästi, kiitos siitä.

Paneeliin osallistuneet puolueiden edustajat olivat yhtä mieltä siitä, että äänestysiän voisi laskea kuuteentoista ikävuoteen. Nuorten nähdään siis olevan riittävän kypsiä tehdäkseen vastuullisia päätöksiä äänestämisen suhteen.

Itse pidän ajatusta äänestysiän laskemisesta nykyistä alemmas kauniina, mutta idealistisena. En kannata sitä. Suurin osa nuorista suorittaa oppivelvollisuutensa kyseisessä iässä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aivot olisivat päässeet oman kehityksensä päätepisteeseen tai kypsyyteen. Aivotutkimuksen valossa nuoren ihmisen ajattelu, maailmankuva ja käytös ovat vielä matkalla ja muuttuvat merkittävästi aina 25:een ikävuoteen asti.

Nuoren pitäisi lisäksi päästä riittävän kuiville murrosiäksi kutsutusta sekasorrosta, jolloin ajatus, mielipide ja tunteet ylipäänsä vaihtelevat voimakkaasti. Annetaan nuorille tässä kohtaa mahdollisuus kasvaa, kypsyä, ottaa vaikutteita, punnita rauhassa.

Nuorissa on epäilemättä myös niitä, jotka kykenevät kypsään ajatteluun ja päätöksen tekoon. Mutta yhtä selvää minusta on, että merkittävämpi osa nuorista on vielä matkalla siihen riittävään kypsyyteen, mitä sillä nyt sitten tarkkaan ottaen tarkoitetaankin.

Nuoret oppivat kyllä äänestämään ja ottamaan asioista selvää, kun ne esitetään kiinnostavasti ja harjoitellaan. Esimerkiksi juuri näin kuin Valkealassa tehtiin eli vaikka vaalipaneelien kautta ja järjestämällä nuorten omia varjovaaleja. Lisäksi nuorille tarjotaan tätä nykyä myös nuorisovaltuustoa ja monenmoista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuutta. Itse äänestäminen on kuitenkin aikuisuus- ja vastuuteko: jos laskisimme äänestysiän rajaa, on johdonmukaista, että laskemme myös täysi-ikäisyysrajaa.

Niinpä kypsyysikä äänestämisessä on minusta lähempänä kahtakymmentä kuin viittätoista ikävuotta, nykyinen täysi-ikäisyyden raja on ihan riittävä. Miten sitä sanotaan, ”hyvää kannattaa odottaa”? Täysi-ikäisyyden saavuttaminen myös merkitsee enemmän, kun sillä on konkreettista sisältöä eli se oikeuttaa johonkin. Esimerkiksi ajokortin hankkimiseen tai äänestämiseen.

.)

Lauri Frosti, Entinen nuorison- ohjaaja, Valkeala (sd